Tradiční oslava čarodějnic a prvního máje v Kryrech bude letos hned třídenní a kromě obvyklého reje čarodějnic, hudebních koncertů, veselého prvomájového průvodu v socialistickém duchu letos připomene také významné výročí typické kryrské dominanty - Schillerovy rozhledny tyčící se na hřebenu nad městečkem.

Rozhledna si letos připomíná 110 let od svého prvního otevření a tomuto výročí bude věnována řada bodů zajímavého programu v sobotu, která je vymezena jako Den rozhledny.

Slavnosti čarodějnic a prvního máje, pořádané v Kryrech pod názvem Pivní máj aneb Svátek dobré nálady, letos proběhnou už v sedmnáctém ročníku. Program začne už v pátek 29. dubna večer, tedy dnes, hudebními vystoupeními a další zábavou na kryrském náměstí. Start je v 18 hodin.

Kapela, hasiči, soutěže

V sobotu se budou slavit čarodějnice a také uvedené výročí rozhledny. Na náměstí nejprve už dopoledne proběhne program pro rodiny s dětmi se Šimonem Pečenkou. Od 13 do 16 hodin je potom připraven program nahoře na rozhledně k její velkolepé oslavě. Hrát bude kapela, zájemci vypustí balonky štěstí, malí i velcí návštěvníci budou moci soutěžit nebo také prohlédnout si ukázky práce a techniky hasičů. „Kdo přijde hned ve 13 hodin, dostane poukázku na pivo, limonádu, zákusek, buřt či jízdu kolotočem - podle vlastního výběru a také věku zájemce," uvádějí pořadatelé. A protože týž den se slaví i čarodějnice, každý kdo má chuť, může přijít k rozhledně v čarodějnickém kostýmu a během odpoledne se průvod čarodějnic přesune k dalšímu programu na náměstí.

Na náměstí pak i v sobotu budou pokračovat hudební koncerty - od 17 hodin to bude country hudba a od 20 hodin rocková muzika - nejprve Full Time, potom Pumpa.

Rozhlednu večer ozáří také ohňostroj

A pozor: oslava výročí rozhledny bude pokračovat i pozdě večer a to stylovým ohňostrojem a světelnou show, které ozáří kryrskou památku od 22 hodin.

Oslavy prvního máje v KryrechV neděli zábava pokračuje veselými oslavami Prvního máje. Program na náměstí začne už v 9 hodin, tradiční recesistický průvod s jásajícími socialistickými občany a alegorickými vozy startuje ve 12 hodin. Od 13.30 pokračuje hudební program a od 17 hodin vystoupí Michal Šindelář se svou kapelou, který dříve působil jako bubeník v legendárním Katapultu a je i synem dalšího člena této kapely, dnes už bohužel zesnulého Jiřího „Dědka" Šindeláře.

Rozhledna v Kryrech, postavená v unikátní architektonické podobě, se stavěla dva roky a slavnostně otevřena byla v červnu 1906. Jméno dostala po Friedrichu Schillerovi, věhlasném německém básníkovi a dramatikovi, na počest tehdejšího stého výročí od jeho úmrtí. Tento autor patřil ve své době k nejslavnějším německým a evropským myslitelům a literátům společně se svým současníkem a přítelem J. W. Goethem.

Na rozhlednu vede 120 schodů. Otevřena je pro turisty od května do konce října, vždy každý víkend či o svátcích od 12 do 16 hodin. Návštěva v jinou dobu, třeba ve všední den, se dá předem telefonicky dohodnout na městském úřadě.

Připravena bude kyvadlová doprava

Rozhledna bude samozřejmě otevřena i tento víkend, v den svých oslav. Pořadatelé si uvědomují i to, že ne všichni zájemci, například lidé staršího věku nebo se zhoršeným zdravím, dokáží vlastními silami vyšlapat svah k rozhledně, ale přesto by se chtěli mnozí z nich oslav zúčastnit a rozhlednu si prohlédnout. Proto bude pro ně zajištěna také kyvadlová doprava z náměstí k rozhledně a zpět.