Barevný svět Jaroslava Brožka se jmenuje výstava, kterou připravili kurátoři Mgr. Jitka Kratochvílová a prof. Miloš Michálek do Galerie Koridor, do spojovací chodby budovy Univerzity J. E. Purkyně v ulici České Mládeže 8 na Klíši v Ústí. Končí v pondělí 11. března.

Emeritní profesor Jaroslav Brožek, žák slavného malíře Cyrila Boudy, slavil v prvním únorovém týdnu úctyhodné devadesátiny. Jim je věnována výstava, na jejíž vernisáži také měla křest kniha „Jaroslav Brožek mezi umělcem, pedagogem a vědcem".

Jaroslav Brožek, významná osobnost české výtvarné pedagogiky, teoretik barvy, pedagog, metodik a malíř, se narodil 6. února 1923 v Kněževsi (dnes okres Blansko) jako prvorozený ze 4 synů velkoobchodníka dřevem. Za studií na gymnáziu se rozhodl věnovat pedagogické činnosti i umění. „Vystudoval obor Výtvarná výchova, modelování a deskriptivní geometrie v Praze a začal vyučovat v severočeských Teplicích. V Ústí chystal koncepci výuky výtvarné výchovy pro pozdější pedagogickou fakultu, kde pracoval," uvedla kurátorka Jitka Kratochvílová z PF UJEP.

Nebýt srpna 1968…

Poté si s významným uměleckým pedagogem osud nepěkně zahrál. Kvůli odporu ke vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 musel pedagogickou fakultu opustit. Zprvu učil na základních školách, později byl písmomalířem podniku Repro. „Šlo o to, abych byl potrestaný, odklizený. S kolegy z Repra jsem vycházel dobře, ale měl jsem pět dětí a uživit je z malého platu bylo těžké," vzpomíná Brožek. Mluví-li o svých dětech, řeč je také o Aleši a Ivovi Brožkových, ředitelích dvou velkých ústeckých knihoven.

„Po revoluci byl Jaroslav Brožek rehabilitován, do roku 2005 učil na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UJEP v Ústí," připomíná kurátorka. Dál se zabýval teorií barvy, která ho vždy zajímala a lákala. A to na metodické i výzkumné úrovni.

„Je autorem či spoluautorem řady učebnic, publikací, novinových článků. Některé ovšem musel vydávat pod krycími jmény, například jako Ivana Brožková či Josef Hron," je smutná Jitka Kratochvílová. A co vše Brožkova nová výstava nabízí?

Výstava Brožkových přípravných kreseb a skic představuje několik rovin působení této renesanční osobnosti severu Čech. Expozice nám reálně a bez příkras odkrývá Brožkovy skici k malbám, výpočty k výzkumným projektům, návrhy tabulí barev pro výuku výtvarné výchovy na základních školách i návrhy ilustrací k jeho článkům, učebnicím a monografiím.

Rád kreslil Teplice

Ovšem Brožek je i významným grafikem. „Díky Boudovi jsem chtěl zvládnout všechny grafické techniky. Moc rád jsem kreslil i Teplice, kde jsem učil, a na které mám krásné vzpomínky," ohlíží se za svou bohatou a kvalitní tvorbou Jaroslav Brožek.