Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní znovuodhalení desek z někdejšího žateckého pomníku Hanse Kudlicha. Pomník stával od roku 1890 do roku 1948 před vjezdem do areálu staré kartonážky (papírny) v ulici Volyňských Čechů. Po jeho zrušení byly pamětní desky přemístěny na budovu muzea v Husově ulici. Nyní se desky vracejí „domů".

Budou vystaveny přímo v průjezdu Staré papírny, která slouží od r. 2015 muzeu jako depozitář a výstavní prostory. Ve čtvrtek 28. dubna v 17 hodin si v budově Staré papírny můžete připomenout v přednášce historičky Milady Krausové s názvem „Muž, který nechal zrušit robotu" rozporuplnou osobnost Hanse Kudlicha. Po přednášce bude následovat slavnostní odhalení pamětních desek.

Byl oslavován jako osvoboditel sedláků

Kudlichovy pomníky byly a jsou po sametové revoluci znovu odhalovány v celé republice. S ní se znovu objevuje i jméno Hanse Kudlicha (1823 1917), rakouského politika, jehož jméno bylo a je známější v německém jazykovém prostředí. Byl to on, kdo v revolučním roce 1848 navrhl v parlamentu zrušení roboty. Již tehdy byl oslavován jako „osvoboditel sedláků." Jako čtyřiadvacetiletý tak zažil skutečný okamžik slávy.

Po potlačení revoluce však byl nucen emigrovat. Nakonec zakotvil v USA, odkud se od 70. let vydával na cesty po své bývalé vlasti, kde se jeho jméno zatím stalo legendou.

Sám se účastnil odhalování svých prvních pomníků. Byl také osobně přítomen položení základního kamene k pomníku v Žatci 14. října 1888. Zúčastnil se také jeho slavnostního odhalení dne 14. září 1890. Monument z dílny žateckého architekta Josefa Petrovského dostal podobu obelisku.

Pomník se stal oblíbeným místem regionálních slavností (největší roku 1923), navštěvovaných především místními německými zemědělci a chmelaři. Postoj Čechů ke Kudlichovi byl tradičně rezervovaný, také díky jeho přezíravému a velmi kritickému postoji ke Slovanům.

(mk)