S talentem na melodie a mísením moderního zvuku je kladenská parta Zrní ikonou novátorství a hledačství na české alternativní scéně. Od hraní na ulici se talentem a pílí vypracovali za posledních 16 let na její pomyslný vrchol. O aktuálním směru kapely velmi dobře vypovídá jejich poslední album Jiskřící, se kterým se Zrní zvukově i textově přesouvají z přírody do současného městského prostoru.

Vzhledem ke stylové otevřenosti a instrumentální zralosti je v jejich hudbě slyšet akordeon, beatbox, flétna i experimenty s looperem. Kolektivně utvářená akusticko-elektronická hudba s mnohovrstevnatými texty se tak chvílemi ponořuje i do muzikantských krajin taneční hudby a ambientu. Jejich osobitý projev na pódiu je stejný jako jejich muzika: autentický, hutný, energický a hypnotický.

Zdroj: Zrní

Zrní zve na koncert ve vroutecké Zkušebně. Zdroj: kapela Zrní

Bez kalkulu, kompromisů a také bez velkého labelu za zády sklízejí jejich desky časté ceny a nominace. Kromě vyprodaných klubů a hraní na velkých festivalech na hlavních pódiích v hlavních časech jsou například majiteli ceny Anděl 2012 za Objev roku.

Rok 2017 byl pro Zrní skutečně jiskřící. V lednu natočili v Madridu své páté řadové album, jež ve vlasním nákladu v březnu vydali. K nové desce vznikly tři videoklipy, zahráli si znovu na Colours of Ostrava, kde je vidělo bezmála 10 000 lidí, zároveň zde měl premiéru krátký filmový dokument o nahrávání alba ve Španělsku. Avšak nejvýraznějším úspěchem zůstává říjnový křest Jiskřící ve vyprodaném Foru Karlín, což byl zároveň i největší samostatný koncert kapely.

Ilustrační foto.
Kulturní tipy: Velký úklid přírody, ostrostřelci i pěkná porce hudby

S Ježkem u pultu i za zády

Deska Jiskřící, album hodné svého názvu, vznikla pod producentským dohledem muzikanta Ondřeje Ježka a elektronického experimentátora Jonatána Pastirčáka alias Pjoniho (SR). Díky tomu je album specifické svoji neobvyklou strukturou, která se pohybuje téměř na hranici destrukce tradiční skladby. Zajímavý obal, netradiční aranže a instrumentálně vyzrálejší zvuk kapely jsou prvky vytvářející výsledný celek, který je záznamem proměny známého ve prospěch nového.

Tématem poslední nahrávky je zážitek krize. Krize plynoucí ze ztráty, zbourání dosavadních struktur, jistot a pevných bodů. Ale také krize jako dar a možnost, uvidět sebe i svět kolem novým pohledem. Motorem Zrní je neustálá touha lépe a přesněji zachytit a předat pocity ze světa a Jiskřící pro ně v tomto znamená opět posun.

Zdroj: Youtube

Zrní - Jabloně Zdroj: YouTube.com/Kapela ZRNÍ

Složení kapely:
Jan Unger / zpěv, kytara, flétna
Jan Juklík / kytara, zpěv
Jan Fišer / housle, zpěv
Jan Caithaml / baskytara, zpěv
Ondřej Slavík / bicí, akordeon, beatbox, zpěv

Diskografie:
2017 - Jiskřící
2015 – Čtyři Honzové a jeden Ondřej v severní části Střeleckého ostrova. Zrní živě akusticky
2014 – Následuj kojota
2012 - Soundtrack ke konci světa
2012 - Kolik váží vaše touha (záznam hudby k tanečnímu představení)
2011 - Hrdina Počítačový hry jde do světa
2009 – Voní

V souvislosti se záměrem dokonce v Lounech vznikl celý nový festival projekcí a videomappingu. Při něm návrh promítají přímo na místo, kde by měl vzniknout
Radnice v Lounech opět hledá firmu, která upraví piazzettu