Knihy, knihovny, milovníci literatury. Ti všichni v březnu, měsíci čtenářů, slaví. Během celého měsíce si rozbalují krásné dárky, které pro ně zabalily bibliotéky v regionu.

Lounská knihovna pořádala masopust či výlet za malířem Vladislavem Mirvaldem do pražské galerie. Největší oslava se ale chystá na 30. března. Proběhne už šestý knihovnický ples. „Letos poprvé se koná v pavilonu A na výstavišti. Úvodní taneční formaci připravují knihovníci a čtenáři, letos se bude tančit latina,“ prozradila ředitelka lounské knihovny Dagmar Kučerová.

Ilustrační foto.
Tribuna na žateckém Slavoji bude stát víc, než se čekalo. O miliony

V Lounech proběhne také recitační přehlídka Louny, Poeticky!, kde se představí dětští i dospělí recitátoři a soubory. Koná se 22. s 23. března. „Náš mediální seminář také opět zamíří do pořadu Fokus Václava Moravce,“ pokračovala Kučerová.

Řada knihoven nabízí v březnu čtenářské amnestie, slevy na registrační poplatky, téměř ve všech proběhne 29. března tradiční Noc s Andersenem pro děti.

Autogramiáda v Chomutově

Zajímavý program pro děti i hravé dospělé nabízí také chomutovská knihovna. Od 22. do 24. března se tam budou konat Deskohrátky. „Kromě prezentace deskových a karetních her, hraní, turnajů a novinek se mohou návštěvníci těšit také na zvýhodněné ceny her,“ láká Andrea Löblová, ředitelka chomutovské knihovny.

Na úterý 19. března se v chomutovské knihovně chystá autorské čtení spisovatelky Ireny Obermannové. „Bude číst ze své nejnovější knihy Jasnozřivost, prostor bude také na otázky a autogramiádu,“ zve Löblová.

Spisovatelka Irena Obermannová.
Tip Deníku: Autorský večer Ireny Obermannové v knihovně

V Chomutově už zaujala přednáška Kateřiny Vrbasové o cestování po Blízkém východě, příměstský prázdninový tábor a 20. března se bude v kostele sv. Ignáce konat akce Zpíváme pro UNICEF, kde se představí tři pěvecké sbory. „Sbory po celé republice uspořádají koncerty a výtěžek poputuje na pomoc dětem,“ dodala ředitelka.

Mezinárodní den poezie v Chomutově proběhne 21. března. „Po celý den budou naši návštěvníci potkávat básně téměř na každém kroku a poetický večer zakončí představení Slam poetristů,“ připomněla Andrea Löblová.

V Kadani proběhne 21. března čtení autorky knížek pro děti Ester Staré, oblíbený Večer ve věži bude 26. března s Romanou Adámkovou o životě a energiích. V Podbořanech připravují na 20. března tvořivou dílnu, malovat se bude na deštníky.

Večer pro útulek v Litvínově

V Mostě se 26. března uskuteční povídání o výtvarném umění, konkrétně o Pieteru Brueghelovi. V Litvínově nabídli Listování knihou Tři bratři od Zdeňka Svěráka. „Na 25. března chystáme přednášku o historii Litvínova s Miroslavem Hrabákem. Každý pátek je den otevřených dveří v herně, kam mohou přijít i děti bez registrace, 20. března se bude konat zábavný večer s fenkou Ťapkou jako poděkování lidem, kteří pomáhají útulku,“ láká ředitelka litvínovské knihovny Marcela Güttnerová.

Ilustrační fotografie.
S jarem nové cyklostezky pro milovníky pohybu? V regionu nikde