V konírně Nostického paláce v Praze byla za účasti ministra kultury Daniela Hermana, ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dientsbiera, a velvyslanců z mnoha zemí otevřena souhrnná výstava z let 2010-2014 s již proslulým názvem Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice.

Vernisáž zahájil ministr

Vernisáž zahájil ministr kultury Daniel Herman a ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. Vystoupily děti z dramatického kroužku Památníku Lidice PidiLidi a poté kurátorka výstavy Ivona Kasalická přiblížila význam Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice a poděkovala  spolupracovníkům, porotcům, sponzorům a především dětem, jejichž práce jsou na výstavě vystaveny. 

Na závěr byl pokřtěn průřezový katalog, ve kterém je představeno přes 180 oceněných prací (ročně se zúčastňuje celkem 28 tisíc prací z celého světa) od dětí ze 42 zemí.

Keramické kozičky z Postoloprt

Výstava bude v Nostickém paláci volně přístupná až do 23. ledna 2015, každý den od 10 do 16 hodin, mimo víkendy. Jsou na ní i výjimečné dětské práce oceněné v posledních pěti letech výstavy, kde má své prostorové práce také Základní umělecká škola v Postoloprtech. Jsou to keramické kozičky, které pojmenovaly jejich tvůrkyně Strakatá, Bílá, Zrzavá, Kozička a Véna.

Slavnostní vernisáže se zúčastnily nejen žákyně výtvarného oboru Karolína Folberová, Veronika a Marie Lešákovy, Lucie Ledlová a Michaela Lokajíčková, ale i vyučující Miroslava Folberová (v loňském ročníku soutěže porotu zaujaly její keramické lidové čepce) a Alena Gruntová, která s žáky keramické kozičky do soutěže připravila. Uspět v konkurenci 36 zemí je opravdovým úspěchem.

Hana Plachá