Po úspěchu baletu „Sněhová královna" podle Andersenovy pohádky chtěla Regina Blažková Holubová, choreografka i ředitelka Baletního studia Regina, navázat opět pohádkovým tématem. „Ale v jiné formě. Proto jsem sáhla pro své oblíbené knížce z dětství, Kočičinách kocourka Damiána od Václava Čtvrtka," vysvětluje baletka, v jejíž baletní škole jsou (většinou) dívky od tří let po dospělost.

Návštěvníky v sobotu v Severočeském divadle čeká 90 minut pohádkového příběhu. Vedle koček a psa uvidí myšku, žábu, blechu, sojku, budou 2 přestávky.

Na premiéru se těší i Kateřina Koukalová (29) z Děčína, navštěvující studio Regina pět let. „Stále mě to hodně baví a naplňuje. Chci si tak udržet kondičku, navíc je to estetické. Je pěkné, když žena dělá balet," přiznává budoucí maminka, dřív studentka z Ústí. „Zatím to není moc vidět, ale brzo mě čeká svatba," je spokojená. „Naše představení mě baví i proto, že je vyústěním 1,5 leté práce," ohlíží se.

Extravagantnější!?

„Naše novinka je více jazzová, trochu extravagantnější. I kostýmy jsou tomu přizpůsobené, takže změna. Musíme stále překvapovat, ne?!"

S tím souhlasí Ondřej Novotný (21) z Litoměřic. „Jestli jsem růže mezi trním? Ale ne, růže mezi růžemi," i jemu je do smíchu. V Kočičinách hraje chundelatého bernardýna Havrdu. „Moc nezasahuje do děje, je tu odlehčujícím prvkem," popisuje. Jak jde dohromady štíhlý kluk a tlustý bernardýn? „Na rozdíl od našich kočiček a koťat mám celotělový kostým, masku i s hlavou," vysvětluje. „Nedá se v ní pořádně dýchat," naoko si stěžuje, „ale martyrium to není. Je jen obtížné v kostýmu vnímat vše, co se okolo děje. Mám omezený výhled, jsem takový malý tank," směje se Ondřej s baletkami od Reginy.

Pomohli mí kocourci

Nejen bernardýn to ale má složitější. „Do Kočičin jsem obsadila dětské i dospělé interprety, jak to role vyžadují. Pro diváky tak vzniká jasný kontrast mezi velikostí různých zvířátek. I pro mne jako choreografa bylo občas složitější tanečně vytvořit některé kočičí pohyby. Velkou inspirací a pomocí mi bylo sledování chování a pohybů našich dvou domácích kocourků," prozradila Deníku choreografka Regina Blažková Holubová.

Překvápko pro blízké

Ač je Ondra v huňaté masce „méně ohrabaný", dívkám vzdušné kostýmy se sukýnkami nezávidí. „Každý kostým má svoje," jen mávne packou.

Za masku je nakonec rád. „Člověk se v ní pořád nemusí kontrolovat, jak se tváří. Víc se může soustředit na to, co dělá, jak se pohybuje. A navíc, není tak vyděšený z toho, že se na něj kouká tolik známých. Že jsem to já, zjistí až když sundám hlavu při děkovačce," směje se. Bernardýn je kočkám z pohádky i ochráncem. „Ta role je pro mě návrat o dost let zpátky. Zase si můžu hrát, je to znovu zažívání dětství bez profesních a společenských rolí," dodává Ondra.

Maličká Alena Procházková (18) hraje v pohádce kocourka Damiána, hlavní postavu a průvodce dějem.

Fousky jim sluší

„To vážně nevím, jestli je to jako vyprávět mladší sestře pohádku. Mám jen staršího bratra," krčí rameny dívka, které kočičí fousky fakt sluší. „Na starost či na povel mám během představení asi šedesát postav,"vypočítává. „Jsem malý zvídavý kocourek, který na procházce potká zlou kočku, vypije jí mlíko a tak se pohádají a poperou. Omylem v parku vrazí do jiné kočky a ta se na něj naštve. Prostě mám talent na problémy!" říká vypravěčka. „Jednou si zkrátka vyrazil do světa, poznává ho a občas někde čumáčkem narazí jako každé mládě. Ale jo, proč ne? Dokonce i to lidské."

Barevné a hravé

Zajímá nás, co se v příběhu stane důležitého. „Hlavní zápletkou třetího jednání je, že se ztratí Měsíc. Ale vše dobře dopadne," ujišťuje kočičí baletka. „Určitě se v představení dá najít i ponaučení. Ale spíš je zábavné, je to show hravější a barevnější, než byla Sněhová královna. Myslím, že se lidem bude víc líbit," věří. „I s reprízami odehrajeme Kočičiny asi třikrát. Většina z nás je tu proto, že nás baví být v tak dobré partě, užíváme si balet, i když je to dřina. A vystoupení je pro nás zpestření, ne to hlavní," dodává.

„Při Kočičinách zjistíte, jak se velmi podobáme kočkám, často charakterizovaným jako sobecké a svéhlavé, oproti psům málo vděčné. Ovšem všichni chovatelé koček vědí, že to tak úplně není. Tento výchovný obsah představení je odlehčen různými veselými nezbednostmi koček vůči lidské společnosti," doplňuje Regina Holubová a na balet zve.