Dva dny nabité kvalitní a různorodou hudbou prožili o uplynulém víkendu návštěvníci festivalu Rock for Church(ill) ve Vroutku.

Už cesta k bráně areálu byla lemována stánky s rozmanitým občerstvením, kde mohl každý zahnat hlad nebo žízeň. Stejně tak i přímo na místě. Na výběr byla celá řada lahůdek od čínských nudlí přes klobásky až po například hotdogy. Zázemí bylo opět kvalitně připravené - konec konců, hlavně tekoucí vodu a dostatek toalet ocení dříve či později každý.

Akce trvale získává na věhlasu především díky každoročně vynikajícímu programu. Ten nabízí nejen osvědčené formace, které fanoušek může vidět na několika festivalech během jediného léta, ale hlavně skvělé skupiny, uznávané ve světě a u nás nepříliš obecně známé. I letos program do Vroutku přilákal tisíce lidí z celé země - Prahy, Karlových Varů, Jihlavy a dalších měst. Hlavní taháky byly jasné - Max Romeo, Stereo MCs a Doreen Shaffer.

Jdeme na to!

Celý festival odstartovala kapela Elektrošrot Band v pátek hodinu po poledni. Po nich návštěvníci, kteří už dorazili, přivítali "rebela" Xaviera Baumaxu a partičku Southpaw.

Návštěvníků přibývalo, a tak od půl páté hrající Sto zvířat už měli opravdu slušné publikum. Osvědčené hity ho náležitě rozhýbaly a kapela nezůstala za projevené sympatie nic dlužna. Energická show a sólové výstupy především dechové sekce byly to pravé.

Pozadu nezůstali ani oblíbení UDG, na které se tančilo i na druhém konci areálu. Ten je totiž velký tak akorát, aby se dalo dohlédnout a doslechnout na dění na pódiu. A už se pomalu schylovalo k jednomu ze zlatých hřebů pátku i celého festivalu. Před posluchače předstoupila dáma z Jamajky - Doreen Shaffer. Legenda reggae od 60. let jezdila s The Skatalites, získala s nimi v roce 1995 nominaci na Grammy za reggae album roku a nyní přijela do vesničky na Podbořansku. Kdo tuto umělkyni dosud neznal, jistě na její hlas a zvláštně uklidňující projev nezapomene.

Páteční noc plná hitů

Příjemně rozpoložené fanoušky převzaly osvědčené české formace Tatbojs, Wohnout a E!E. Ani jednu není třeba příliš představovat, například Wohnout jsou na vrouteckém festivalu prakticky pokaždé. Se známými hity se roztrhl pytel a ani dlouho po půlnoci zábava neustávala.

Pro mnohé bylo ale překvapením vystoupení bristkých Transglobal Underground, kteří zahustili nadšenou atmosféru mezi již zmíněnými Tatabojs a Wohnout. Jejich world music, zaměřená na etno-elektronickou hudbu, nabídla jedinečný, až hypnotický zážitek.

Pomalý rozjezd skončil dokonalou párty

Sobotní dopoledne bylo značně ospalé. Po porci zážitků z předchozího večera se ostatně není co divit. Nejvíc to asi pocítili nadějní Rara Avis, kteří startovali druhou část programu půl hodiny před polednem. I na ně si ale řada fanoušků nakonec cestu našla a na Prague Conspiracy už bylo před podiem o něco živěji. Formace změnila před časem jméno z původního Prague Ska Conspiracy kvůli částečné obměně složení a také hudebního stylu.

V odpolední hudební smršti se vystřídali skvělí Gang-ala-basta, Žlutý pes s Ondřejem Hejmou, trochu tvrdší muziky nabídly Kurtizány z 25. Avenue. Čirá radost z vystoupení přímo čišela z členů formace Navigators. Věrní fanoušci jim rádi ze všech sil pomáhali a přišla nadstandardní odměna. Hudebníci vzali mezi sebe na podium několik fanoušků a nechali je dělat "křoví". Ve společnosti příjemné kapely a před nadšeným davem to musel být skvělý zážitek.

O 180 stupňů se potom několikrát změnil hudební styl i atmosféra na podiu. Po veselých Navigators si svůj čas vybrali drsní Cocotte Minute v neotřelých kostýmech, před osmou večer je vystřídali DJ´s Prago Union. Každý fanoušek si letos zkrátka zase přišel na své, a komu se nechtělo pod podium, spokojeně relaxoval opodál a připravoval se na největší hvězdy festivalu.

Kapka jamajské krve v českých srdcích

Další změna na podiu mohla znamenat jen jediné. To se na svou show chystala další živoucí legenda - Max Romeo. Ještě než se tak ale stalo, byl čas na zapálení svíček, které byly na akci k dispozici v rámci charitativního projektu Světlo pro svět. Lidé měli možnost přispět na léčbu očních chorob u chudých dětí ve Rwandě. Nutno říci, že plamínky z vlastnoručně "umotaných" svíček připravily pro nástup jedné z největších osobností reggae nejlepší možnou atmosféru. Max Romeo a Charmax Band, s kterým vystupoval, toho dokázali dokonale využít. Už po prvních taktech byla většina diváků v neprostupně nahuštěném publiku uchvácena. Zdálo se, jako by v každém kolovalo alespoň něco málo jamajské krve - tolik nadšení, pochopení a tanečního umění bylo vidět.

Po krátké pauze neuvěřitelná párty pokračovala neméně očekávaným vystoupením britské kultovní kapely Stereo MCs. Kdo je znal, notoval známé skladby, podporoval potleskem a užíval si báječnou podívanou, kdo se s nimi zatím nesetkal, jistě si odnesl silný zážitek.

Rozpumpované návštěvníky ale cesta domů nebo do stanu ještě čekat nemusela - poslední položkou na menu Rock for Church(ill) 2010 byla populární taneční formace Skyline.

DJ stage

Živo bylo také na druhé scéně festivalu - Represent DJ Stage, umístěné jen přes cestu od vchodu do hlavního areálu. I tam se během obou dní vystřídala řada zajímavých interpretů z ČR i zahraničí. Počasí ale nebylo akci příliš nakloněno a právě tam se několik vydatných přepršek podepsalo nejhůře. Místo prostoru pro posluchače a tanečníky vznikla plocha se silnou vrstvou bláta. Kluzká směs navíc komplikovala přístup ke stánkům s občerstvením a stanu se stolními fotbaly, k nimž sestupoval krátký, nicméně znatelný svah.

Ani to ale rozhodně neznamenalo, že by se lidé přestali chtít bavit. Leckdo nazul gumáky a kdo je neměl, buď prostě bahno pustil z hlavy nebo se do tance pustil rovnou bos.