Na zahájení výstavy zazní skladba Dvě miniatury pro Zorku od mladého hudebního skladatele a dirigenta opery Národního divadla v Praze Marka Ivanoviće, skladbu zahrají na housle Eva Kerlická a na violoncello Tomáš Jamník. Při vernisáži proběhne i landartová akce, při které se budou házet barevné míče do řeky Ohře, vzpomene se tak na akci Z. Ságlové Házení míčů do průhonického rybníka Bořín, která se udála v dubnu 1969.

Zorka Ságlová pochází z Humpolce na Českomoravské vrchovině, kde se narodila manželům Jirousovým v době druhé světové války 14. srpna 1942. Již jako malá v 50. letech si oblíbila v domácím prostředí zvíře králíka. Ten se později v 80. a ještě v 90. letech stal jejím hlavním tématem ve výtvarné tvorbě, kdy vzpomíná na dobu dětství a umisťuje králíka do různých geometrizujících poloh.

Zorka Ságlová zaznamenává první úspěchy ale již v 60. letech a na počátku 70. let, kdy se významně podílí na českém land-artovém umění: pořádá různé happeningy a environmentální akce, jako je Házení míčů do průhonického rybníka Bořín nebo Pocta Obermannovi v roce 1970. Happeningů se účastní její blízcí a členové rockových psychedelických skupin The Primitives Group a The Plastic People of the Universe.

Z. Ságlová s nastupující normalizací odchází do ústraní a věnuje se tkaní gobelínů. Po Sametové revoluci v roce 1989 hodně cestuje, z jejích cest pochází řada fotografií vystavených nyní v Galerii Benedikta Rejta.


Na cestách i sbírá inspiraci pro svou malířskou tvorbu. V 90. letech zůstává spjata se Zemí a jejími živly - na řeckém ostrově Lefkada v olivových hájích fotí sítě, do kterých místní obyvatelé oklepávají olivy, na Kanárských ostrovech fotí jemné sítě k ochraně rajčat. Fotografie působí esteticky velmi delikátním dojmem.

Dílo Zorky Ságlové si můžeme poskládat vždy jinak a najít tak nové a nové významy, které nám tato jemná postmoderní umělkyně předkládá. Tvorba Zorky Ságlové je autentická ve své ženskosti, kterou nechává vždy mírně ironicky vyznít. Její život byl ukončen zákeřnou nemocí 20.11.2003. Výstava Zorky Ságlové v Galerii Benedikta Rejta v Lounech potrvá do 3. února 2008.