Diplom z rukou předsedy Ústavního soudu ČR Pavla Rychetského obdrželo tento týden dvanáct dětí, autorů prací v literární soutěži Spící spravedlnost, kterou loni na podzim vyhlásilo Nakladatelství Fragment.

Unikátní projekt byl určen pro žáky 5. až 8. tříd. Soutěž slohových prací na téma „spící spravedlnost", která je ústředním motivem druhého dílu románové trilogie Spící město, se rozhodlo nakladatelství vyhlásit společně s autorem knihy Martinem Vopěnkou.

Do soutěže se přihlásilo 38 škol, které zaslaly podle svého vlastního výběru celkem 98 nejlepších prací. Základního kola soutěže se podle odhadů nakladatelství zúčastnilo přes 1000 dětí.

Děti vnímají nespravedlnost citlivě a bystře

Zaslané práce překonaly očekávání vyhlašovatelů. Ukázalo se, že mnoho dětí vnímá velmi citlivě a bystře nespravedlnost jak ve svém osobním životě a v blízkém okolí, tak i ve společnosti a různě ve světě. „Bylo velmi těžké určit vítěze, protože každá zaslaná práce má svou hodnotu a je cenným svědectvím a upřímnou výpovědí o vnímavosti dětského pisatele," uvedl Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment.

Časté bylo téma osobní křivdy, která se udála pisatelům, případně nespravedlnost, která se stala sourozenci, kamarádovi či spolužákovi. Upřímnost, s níž žáci popisovali křivdy ve škole, od rodičů, sourozenců, či schopnost vcítit se do druhého, který se potýká se šikanou, doplácí na svou odlišnost nebo má vážné zdravotní problémy, porotce překvapily a okouzlily. Objevilo se i téma týrání zvířat či dětí ze strany rodičů. Některé práce vyjadřovaly soucit se seniory.

Z hlediska žánrů lze práce rozdělit na tři skupiny: skutečný příběh autora nebo někoho z jeho okolí, fiktivní příběh a úvaha. Porota posuzovala upřímnost a autenticitu výpovědi, také její obsahovou závažnost a literární formu zpracování.

Vyhlášení u soudu

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání cen proběhlo v pondělí v budově Ústavního soudu v Brně, jehož předseda Pavel Rychetský převzal nad soutěží záštitu.

Vítězové obdrželi diplom, dárkový šek v hodnotě 2000 Kč na nákup knih podle vlastního výběru a knihu Spící spravedlnost s osobním věnováním od autora Martina Vopěnky. Dárkové šeky za 5000 korun na nákup knih dostávaly i školy, které do soutěže zaslaly vítěznou práci.

Z okresu Louny nikdo jako vítěz vyhlášen nebyl. Nejblíže k našemu regionu byla mezi vítězi čtrnáctiletá Kateřina Burešová z Kladna, oceněná v kategorii žáků osmých tříd.

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů a jeho roční obrat přesahuje 130 milionů korun. Od svého vzniku vydalo více než dva tisíce knižních titulů a různých publikací, jejichž celkový prodej přesáhl 20 milionů kusů výtisků. Nakladatelství Fragment spolupracuje i s redakcí Žateckého a lounského deníku. Díky němu už několik dětí z okresu Louny vyhrálo knížky v soutěžích deníku, velmi oblíbená byla například soutěž o knížku Rumcajs.

OCENĚNÉ PRÁCE A JEJICH TÉMATA (5., 6., 7. a 8. třída)

Hana Bilavčíková: Alegorický příběh o dvou holčičkách Spravedlnosti a Nespravedlnosti.
Valérie Kordíková: Příběh kamarádky, u které zjistili cukrovku.
Kateřina Barnová: Největší nespravedlnost je, když ubližujete někomu, kdo se nemůže bránit (šikana).
Marie-Anna Audrlická: Alegorický příběh Spící spravedlnosti a odvážného Kuby.
Tereza Juráňová: Úvaha o našem mnohdy necitlivém přístupu ke zvířatům.
Miriam Vančurová: Literární stylizace do osoby řidiče, který zemře vinou někoho jiného.
Ludmila Jančíková: Příběh šikanovaného spolužáka.
Gabriela Trojanová a Anna Meierová: Každý děláme chyby, ale je správné, že někteří se z nich umí poučit a neudělají je znovu (širší úvaha o nespravedlnosti v našem světě).
Martin Hejlek: Od nespravedlivých soudů až po těžce nemocné děti.
Ema Trávníčková: Úvaha o nedostatku pokory a povýšeném chování lidstva jako celku.
Kateřina Burešová: Závažná úvaha o osamělosti starých lidí.
Nikola Abdallahová: Lyrická próza o odtržení naší civilizace od přírody.

Lucie Dvořáková,
Libor Želinský