Milovníci Českého středohoří, turistiky a přírody budou mít možnost poznávat unikátní step v okolí kopce Raná. Už počtvrté jim ji nabídne zajímavá akce Slavnosti stepí. Uskuteční se v sobotu 16. května.

Slavnosti jsou přímo ideálním cílem pro rodinný výlet. K procházce na čerstvém vzduchu se přidává zábava i poučení. Viděli jste například někdy zblízka živého netopýra? Pozorovali ruční stříhání ovcí nebo si mohli prohlédnout živého sysla, kteří svahy Rané obývají? Budete mít možnost!

Bohatý program startuje v 10 hodin, plánovaný konec je v 17 hodin. „Neváhejte se vydat na zajímavé exkurze s našimi odborníky, kde se dozvíte mnohé zajímavosti o stepním rostlinstvu a živočišstvu. Těšit se dále můžete na ukázky zdejšího ptactva, povídání o našich plazech a obojživelnících, o stepích i o lese," lákají pořadatelé. Zejména pro děti bude jistě poutavá i ukázka práce s ovčí vlnou nebo výroba svíčky z pravého včelího vosku. Zájemci budou moci ochutnat i minerální vody severních Čech, což je skutečně velmi nevšední zážitek. Chybět nebudou kupříkladu soutěže pro omladinu s hasiči, různé atrakce a samozřejmě občerstvení.

Ukázky, soutěže, koncert

Slavnosti stepí nabídnou také ukázky leteckých modelářů a odpolední koncert lounské rockové kapely Paralet.

Jistě zajímavým zážitkem bude sledování kvalifikační soutěže ovčáckých psů pro kontinentální mistrovství Evropy. Tuto podívanou najdou zájemci na straně vrchu Raná u letiště.

Vrch Raná nedaleko Loun

Na své si přijdou i cykloturisté. Pro ně je tradičně připravena vyjížďka s odborným výkladem. Na zhruba šestikilometrovou trasu se vyráží v 8.30 od lounské radnice. Kdo dává přednost motorizovanému pohybu, může přijet buď vlastním autem nebo využít kyvadlovou autobusovou dopravu. Odjíždět bude v 9.00, 11.00 a 14.40 hodin ze zastávky Žižkova, od Žatecké brány v Lounech. Na trase Kadaň – Most – Lovosice bude možné využít také takzvané Švestkové dráhy. Vlak zastaví v Bělušicích a na něj bude opět kyvadlově navazovat autobus.

Slavnosti stepí pořádá Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO České středohoří a obec Raná. „Nad letošním ročníkem převzali záštitu místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek a ministr životního prostředí Richard Brabec," upozorňují organizátoři.