Zazní v rámci programu pro celou rodinu od 15. do 19.00. Vystoupí tu i písničkář Petr Lüftner s kapelou.

Slza, duo Petr Lexa (zpěv) a Lukáš Bundil (hudba, kytara) a jeho doprovodná kapela je díky hitům Celibát, Fáze pád či aktuálnímu singlu Pouta nepřehlédnutelným českým pop fenoménem.

Jak je vidět na koncertech, milují ji hlavně dívky. Hlavní roli v jejím novém videu Pouta ovšem hraje půvabná finalistka Miss Slovensko Lucia Uhrinová. Že by se pro ni rozhodli Lukáš s Petrem?

„Vybral si ji respektovaný slovenský režisér klipu Ronald Wranik. Že je to Miss, to jsem se dozvěděl, až když jsme k videu sestavovali tiskovou zprávu," řekl Deníku Lukáš Bundil, též kytarista ve skupině Xindla X.

VÁŠ NEJOBLÍBENĚJŠÍ HIT?

Lukáši, který je dnes váš nejoblíbenější song od Slzy?
Těžko odpovědět. Na naší debutové desce Katarze je deset písní. Když jsme album psali, byli jsme rozhodnuti udělat vyrovnanou desku s deseti písničkami. Často skupina nebo interpret vydá album a jsou tam jen dva singly. Už z něj máme pátý singl a ještě by se tam další daly najít. Proto nejde říct, kterou písničku máme nejradši; každá má svou atmosféru, kouzlo, je nějak zajímavá. Nemůžu jednu jedinou vypíchnout.

Opravdu máte pět singlů, ale šest klipů?
Ano, minulý klip nebyl singl z CD, ale k turné.

Jak vidíte roli Xindla X neboli Ondřeje Ládka v životě Slzy? Bylo by bez něj něco jinak?
Než Slza začala existovat, několik let jsem hrál a pořád hraju v kapele u Xindla X na kytaru. Známe se dlouho, v minulosti jsme spolu udělali nějaké písničky, kdy já psal hudbu a on text. Když jsem zakládal Slzu, řešilo se, kdo bude textovat písničky, a padla jasná volba na Xindla. Takže právě v tuto chvíli je dvorním textařem Slzy a já s ním zároveň hraju v kapele na kytaru. To pojí Slzu a Xindla X.

Ke kterým písničkám Xindla jste dělal hudbu?
Nebyly to jeho písničky, ale šly do šuplíků a pak jsme je nabízeli různým interpretům. Některé pak třeba zůstaly Slze.

KONFLIKTY NEŘEŠÍME

Jaká jste parta? V zákulisí Labského léta mi připadalo, že si hodně rozumíte.
Je to tak. Slza jako taková je dvojice, ale máme i další muzikanty. Jsou to hráči a kamarádi, se kterými se známe mnoho let z mnoha kapel. Jsme přátelé a nikdy neřešíme nějaké konfliktní situace, protože si ve všem rozumíme. Shodujeme se a děláme to proto, že nás to baví. Ta práce nás naplňuje a není důvod k nějaké negativní atmosféře.

Jak jste se sešli, vy dva, hlavní dvojice Slzy? Je k tomu nějaký příběh?
Je. Ono je to už tři a půl roku, kdy jsem měl v hlavě myšlenku na takovou kapelu. Měl jsem písničky a vizi, jak by ta kapela mohla vypadat. A hledal jsem zpěváka různě přes inzeráty, zkoušel jsem různé lidi. Občas se někdo ozval a poslal demo, ale pořád to nebylo ono. A to trvalo asi půl roku. Pořád jsem nikoho nemohl najít, až jsem na YouTube našel kanál Petra Lexy, kde měl covery zahraničních písniček. A tam jsem si řekl: „Jo, to je ono". Tak jsem Petra kontaktoval a za pár dní nato už jsme spolu seděli a pracovali ve studiu. Takže takový příběh to má.

Dobře, ale jak se tedy Petr podílí na muzice Slzy? Autorsky asi vůbec, nebo ano?
Autor té hudby jsem já plus Dalibor Cidlinský jr., texty dělá Xindl X, takže Petr je v tomto případě interpret těch písniček. Ale my se od začátku snažíme přemýšlet koncepčně. Ta hudba něco vyjadřuje a to se propojuje s grafikou a image, to děláme my dva s Petrem. Pracujeme jako jakási nerozlučná dvojice, tandem, kdy každý nějakým způsobem svým názorem do té kapely něco přináší. A nemusí to být autorství písniček, mohou to být vizuální nápady, myšlenky, na základě kterých vznikne písnička… Písničky vznikají na základě Petrových zkušeností, tak se vše vzájemně propojuje, funguje to.

Můžeme říct nějakou konkrétní písničku, která vznikla díky Petrově zkušenosti?
V podstatě všechny. My natočíme demo, úplně pracovní písničku s kytarou, zpěvové linky a možná klavír, prostě skladba bez aranží, a pracujeme tam tak, že zpěvové linky jsou nazpívané jakousi pseudo angličtinou. Tak vznikne kostra písničky a Petr začíná text konzultovat s Xindlem X. Začínají spolu řešit ten námět. Petr řekne, co v něm písnička vyvolává, jakým způsobem jsme ji napsali a z toho vznikne společnou prací námět. Na základě toho Xindl začne dělat text, ale námět je z Petrova života.