Hon na čarodějnice, následný proces i upálení uvidí návštěvníci zámku Nový Hrad už za pár dní. V Krásném Dvoře se také bude strašit, ale i „muzicírovat“, tisíce návštěvníků opět dorazí na oblíbený Jablečný den. Několik zajímavostí chystá také Stekník. Se závěrem léta ještě rozhodně nekončí zámecké sezony, lidé se mohou těšit i na podzim na řadu zajímavých akcí.

Turisty oblíbený zámek v Krásném Dvoře.Zdroj: DENÍK/Hynek DlouhýUž tradičními se v prostředí zámku na Podbořansku staly Krásnodvorské koncerty pozdního léta. Další se tam chystá už 23. září. Na klavír zahraje Michal Mašek, četbou a povídáním ho doplní oblíbený herec Josef Somr. „Pan Somr u nás na zámku natáčel film Konec starých časů. Určitě zavzpomíná i na toto natáčení,“ láká na návštěvu koncertu kastelánka zámku v Krásném Dvoře Michaela Hofmanová.

Největší podzimní akcí bude ale jistě v Krásném Dvoře Jablečný den. Na ten každoročně míří tisíce lidí. „Na nádvoří tradičně lidé najdou stánky s nejrůznějšími výrobky s jablečnou tématikou. Letos přijedou i účastníci ze zahraničí,“ pokračuje Hofmanová. Připraven bude také bohatý kulturní program a atrakce pro děti.

Tak vypadal Jablečný den loni: 

a tak předloni: 

V Krásném Dvoře se chystá na 4. listopadu také Strašidelná cesta parkem pro děti. Na závěr sezony, 28. října, tam budou také netradiční prohlídky s názvem Krásný Dvůr od sklepa po templ. „Půjde o kostýmované prohlídky. Ale nejen na zámku, ale v celém parku, včetně nově opraveného templu,“ dodala krásnodvorská kastelánka.

Strašení na Novém Hradě

Zámek Nový Hrad v Jimlíně na LounskuZdroj: archiv DeníkuNa Novém Hradě v Jimlíně bude za pár dní strašit. Na 16. září tam připravili Zámecké strašení – kladivo na čarodějnice.

Kromě šermířů, muziky a tance se návštěvníci mohou těšit na nefalšované čarodějnice. Uvidí hon, proces i upálení čarodějnic, připravuje se také průvod nebo soutěž o nejlepší masku.

Tak vypadalo Zámecké strašení v roce 2014:

V Jimlíně se bude na podzim také přednášet. Už 20. září o loveckých výpravách Adolfa Schwarzenberga do Afriky, 11. října pak o pohřebních rituálech Schwarzenbergů.

A 14. října se bude na zámku Nový Hrad „plesat“. Uskuteční se tam již čtvrtý zámecký ples.

Pestrý víkend ve Stekníku

Zámek ve Stekníku nedaleko Žatce.Zdroj: Deník / Libor ŽelinskýŽivo bude během podzimu také ve Stekníku na Žatecku. Už 16. a 17. září tam chystají zajímavé prohlídky s projekcí věnovanou dvaceti letům zámku pod správou Národního památkového ústavu. V sobotu 16. září tam navíc v 15 hodin zakončí spanilou jízdu americká historická auta.

Na konci září, konkrétně 28. září, ve Stekníku připravují den se svatým Václavem. Návštěvníci se mohou těšit na speciální prohlídky s příběhem českého partona.

„V prostoru zámecké kaple se nachází jeho vyobrazení na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba. Svatý Václav je tam vyobrazen s Paladiem země české. Tomu se tradičně připisuje zvláštní ochranná moc nad Českými zeměmi. Jedná se o kovový reliéf Madony s dítětem. Povídání o svatém Václavu a Paladiu Země české si můžete přijít poslechnout každou hodinu od 10 do 16 hodin,“ lákají ze zámku Stekník. Poslední akce sezony se tam pak bude konat 17. prosince, v tamní kapli proběhne adventní koncert. 

V Lounech probíhají hned tři výstavy najednou - Člověk v přírodě, Potravinářský a nápojový salon a třetí je Řemesla a kreativita.
Králíci ani holubi. Tradiční výstavě Člověk v přírodě vládnou psi