KDY: Neděle 12. ledna od 15 hodin
KDE: Křížova vila v Žatci
ZA KOLIK: 30 korun

Celkem osm přednášek probíhá od konce října 2019 do začátku května 2020, vždy jednou za měsíc od 15 hodin. Tentokrát se bude přednášet v neděli 12. ledna. Minikurz je vhodný pro ty, kteří se s historií umění teprve seznamují, i pro ty, kteří už nějakou zkušenost mají.

Každá přednáška se věnuje jednomu uměleckohistorickému období s důrazem na příběh jednoho konkrétního umělce. Výklad doplňuje i kvalitní velkoplošná projekce. „V přednáškách si připomeneme ty nejzásadnější okamžiky v dějinách výtvarného umění, představíme si ty nejzajímavější osobnosti a seznámíme se s nevýznamnějšími díly, která vznikla od pravěku do konce 19. století. To vše v nenáročném vyprávění založeném na slavné knížce Ernsta Gombricha s názvem Příběh umění,“ přibližuje Monika Merdová, absolventka magisterského studia Dějin výtvarného umění na Univerzitě Palackého v Olomouci, která zájemce seriálem provede.

Další díly se chystají na 9. února, mluvit se bude o gotice a Opatu Sugerovi, 8. března se zaměří přednášející na renesanci a Michelangela. Baroko bude na řadě 5. dubna, představeni budou Caravaggio a Bernini. Kurz uzavře přednáška 3. května, tématem bude romantismus a Violet le Duc.

Fotografie Rudolfa Jenatschkeho
Zapomenutý fotograf severních Čech Rudolf Jenatschke okouzluje v nové knize