Kapely Abraxas, Tleskač, Krausberry, Wohnout, Gipsy.cz a také superstarová hvězdička Alžběta Kolečkářová, to jsou první účinkující, které pořadatelé oznámili pro letošní slavnosti v Lounech Letní lounské vábení. Další zpěváci a kapely budou v průběhu jara ještě přibývat. Slavnosti proběhnou v termínu 17. - 19. srpna.

„V letošním roce se dočká inovace hlavní část programu - Oslava řeky Ohře. Přípravou této akce je pověřeno populární divadlo Mazec. Nebude vynechána ani sportovní část, proběhnou tradiční a oblíbené závody dračích lodí, turnaje v házené, basketbalu, fotbalu, volejbalu. Připraven bude program baseballového klubu, na své si přijdou cyklisté, turisté a milovníci psů při Voříškiádě,“ prozradil Michal Ovšonka z lounské radnice, jeden z pořadatelů Letního lounského vábení.

Radnice v Lounech uvolní na slavnost ze svého rozpočtu 300 tisíc korun. Město také podalo žádost o dotaci z Fondu Ústeckého kraje. O přidělení rozhodne krajské zastupitelstvo pravděpodobně v dubnu.

Na slavnostech se musí šetřit

V poslední době se mluví o nutnosti úspor. Tato snaha se dotkne i Vábení. „Příspěvky na jednotlivé části programu jsou sníženy o 10 procent, náklady na hlavní hudební scénu pak o 20 procent. Akce je ze čtyř pětin financována z jiných než městských zdrojů, což možná drtivá většina občanů Loun vůbec netuší. Je to z příjmů za reklamu a dotace,“ upozornil Michal Ovšonka.

Dobrou zprávou pro všechny hudební fanoušky, ale i obchodníky, podnikatele, stánkaře, je to, že se od letoška už nebudou v srpnu „krýt“ dvě velké oblíbené hudební akce - Vábení v Lounech a Open Air v Panenském Týnci. Tento festival proběhne o týden dříve, 9. - 12. srpna, a zájemci tedy mohou v klidu navštívit obě akce a nic nepropásnout. „Lidé z Loun a okolí tak budou mít minimálně tři týdny po sobě možnost navštívit výbornou akci. A to jak festival v Panenském Týnci, tak Letní lounské vábení a následně v dalším víkendu ještě také oblíbenou výstavu Dům a zahrada na výstavišti,“ dodal Michal Ovšonka.