Dračí lodě. Tato dvě slova jasně definují hlavní atrakci sobotního dne Letního lounského vábení, které se uskuteční už tento víkend. Každoročně atraktivnímu klání na Ohři přihlížejí stovky zvědavců. Závody dračích lodí začnou v sobotu 18. srpna v pravé poledne. Ještě předtím budou ale posádky trénovat a ladit taktiku. Zájemci mohou vše pohodlně sledovat z okolí Veslařského klubu Ohře nebo přímo z mostu Veslařů.

Stejná lokalita se dostane do centra pozornosti v týž den ještě jednou při dalším zlatém hřebu slavností. Tím je Oslava řeky Ohře, kterou letos sestaví divadlo Mazec. Začít má v devět hodin večer.

Sobota bude také plná hudby. Na hlavní scéně na Mírovém náměstí vystoupí například Alžběta Kolečkářová, úspěšná účastnice druhého ročníku soutěže Česko-Slovenská SuperStar, či známá formace Gipsy.cz. Své umění opět předvedou také umělci z partnerského města Zschopau a několik domácích kapel.

Skutečný rock

Allen Blues, Blue Rocket a hlavně Krausberry a Abraxas takové je pro změnu menu rockové scény, která se letos poprvé přestěhovala do restaurace Stromovka. Hudba tam bude burácet od páté hodiny odpolední. Fanoušci formace kolem Martina Krause jistě přispěchají na půl osmou, kdy má začít její produkce.

Showman a zpěvák kapely Abraxas Miroslav ImrichO tom, že Každej den je to jinak, nebo že Karel drogy nebere, se budou snažit přesvědčit Ivan Doležálek, Slávek Janda, Míra Imrich a David Růžička. V deset večer totiž na podium vtrhne v plné síle legendární Abraxas. A nebudou to jen zmíněné osvědčené hity, přičemž nelze nejmenovat ještě alespoň Obyčejnej svět, co rozhýbou časoprostor v Lounech. Zazní jistě i nějaké novinky z připravovaného alba. Abraxas loni oslavil úctyhodných 35 let existence a neuvěřitelné 60. narozeniny letos slaví sám Slávek Janda. Žádný milovník poctivé hudby by si zkrátka toto vystoupení neměl nechat ujít.

Pořádně živo bude v sobotu i na folkové a country scéně, kterou již tradičně zájemci najdou v amfiteátru na lounském výstavišti. Během odpoledne se tam vystřídají Parťáci, Flashback, Jiří Dědeček, Roháči z Lokte a Průvan. Vrchol dne tam bude patřit nestárnoucímu Ivanu Mládkovi a jeho Banjobandu.

Program je pestrý

Druhý den Vábení jistě potěší také milovníky sportu. Pokračovat bude turnaj v házené a začne klání ve volejbalu. Kromě toho všeho bude připraveno také několik koutků a aktivit pro děti. Turisté a cykloturisté budou moci vyrazit na své trasy okolím města a Poohřím a dříve narození si dají dostaveníčko v parku T. G. M. u Kamenného lesa. A nebude to setkání jen tak nějaké, nýbrž soutěžní.

Organizátoři slavností samozřejmě nenechají příchozí hladovět ani žíznit. Občerstvit se budou moci u některého z celé řady stánků. K zakoupení budou navíc různé suvenýry a další drobnosti, Tradičně se budou prezentovat také partnerská města Loun.