Manželé Jitka a Richard Kantovi z Lubence už více než dvacet let vyrábějí nádherné vitráže s mnoha krásnými uměleckými prvky. Tvorba z jejich dílny je již známa v mnoha zemích světa, mají spoustu příznivců a odběratelů v Německu a Nizozemí, získali i zakázku pro galerii v New Yorku. V loňském roce jejich dílo zastupovalo Ústecký kraj na výstavě Expo 2015 v Miláně.

Pokud se chcete na jejich tvorbu podívat také, máte jedinečnou příležitost, protože vitráže z dílny manželů Kantových, kteří v Lubenci provozují umělecko-sklářskou firmu Skloart, budou od zítřka, úterý 2. února, vystaveny v Oblastním muzeu v Lounech.

Široké možnosti uměleckého ztvárnění

„Výstava ukazuje, jak variabilní a netradiční je technika vitráží. Manželé Kantovi je pojímají svým osobitým způsobem, vitráže v jejich rukách dostávají novou prostorovou dimenzi. Spojují starou technologii s novými možnostmi v kombinaci s kameny, polodrahokamy a ,huťařinou´," uvedla Veronika Škuthanová z lounského muzea.

Výstava nádherných výtvorů z lubenecké dílny bude zahájena zítra; vernisáž proběhne v úterý 2. února od 17 hodin. Výstava pak bude v Lounech k vidění až do 3. dubna. „Ke zhlédnutí bude i exponát, který manželé Kantovi vyrobili pro výstavu Expo 2015 v Miláně. Umělecké dílo zastupovalo celý Ústecký kraj," připomněla Veronika Škuthanová.

Kdo by chtěl s originálními tvůrci přímo „naživo" pobesedovat, i ten bude mít šanci. Muzeum totiž během výstavy připravilo i přednášku obou členů manželského páru o vitrážích, výstavě Expo a dalších zajímavostech. Tato přednáška a následná beseda proběhnou rovněž v muzeu, a to 11. února od 17 hodin.

Do života vstoupila vitráž…

Jitka a Richard Kantovi se znají už od dob základní školy, kde byli spolužáci. Jitka pak vystudovala Vysokou školu pedagogickou v oboru čeština - výtvarná výchova v Plzni a začala učit děti ve školách v Podbořanech. Richard vystudoval strojní fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni. I on se zajímal o výtvarné umění. „V roce 1993 jsem se poprvé setkala s vitráží a tento umělecký prvek byl pro mě tak obrovský impuls, že jsem kvůli němu opustila dosavadní práci a začala se mu plně věnovat," vzpomíná na začátky Jitka Kantová. Bez tohoto impulsu by patrně nebylo ani tolika světových úspěchů a pěkných exponátů v lounském muzeu, takže se přijďte podívat, výstava bude stát za to.

Kromě svého hlavního koníčku a profese jsou manželé aktivní i v dalších sférách občanského života v Lubenci. Pečují o kostel v Libyni, pro jehož záchranu založili občanské sdružení, obnovili také přístup do Vochlické rozhledny nad obcí. Jako občanští aktivisté dlouhodobě vystupují proti možnosti umístit do blízkosti Lubence úložiště pro vyhořelý jaderný odpad, což vláda zvažuje.