Za dva týdny se otevřou brány 13. ročníku hudebního festivalu Rock For Churchill. Na 24. 25. srpna chystají pořadatelé do severočeského Vroutku dost nabitý program.

Na Rock For Churchill vystoupí nejvíce zahraničních kapel v jeho třináctileté historii a špička domácí scény.

Mají nové desky

„Máme žánrově pestrý program. Užijí si ho fanoušci kvalitní rockové muziky, taneční hudby, ska i reggae. Řada skupin k nám přijede navíc s novými alby," slibuje za organizátory Jaromír Telenský.

Rock For Churchill není jen akcí jednoho velkého jména, ale více zajímavých interpretů, které stojí za to vidět naživo. Třeba britští The Freestylers, legenda taneční hudby, která očarovala svět v roce 1998 debutem We Rock Hard. Poté si je Lenny Kravitz vybral jako předkapelu na turné. „Nebylo snadné tento koncert potvrdit, zrovna chystají nové album. Nakonec se nám to podařilo a můžeme se těšit na velké hity a možná i něco nového," tvrdí Telenský.

Senzace ze Zélandu

Z Nového Zélandu dorazí senzace tamní hudební scény NZ Shapeshifter. „Na ně se všichni moc těšíme. U protinožců jsou fenomén, posbírali řadu ocenění včetně ceny za nejlepší koncertní počin. Jejich energická show nenechá v klidu ani nejzarytější odpůrce tance," věří Telenský.

Se zbrusu novou deskou Worshipping The Dollar přijedou do Vroutku londýnští Dub Pistols, kapela mixující ska, rock a hip hop, na jejíž nadupaných show dostávají diváky do varu hned dva zpěváci. Písně z nového alba zahraje Ucee, zpěvák s egyptsko-tuniskými kořeny; doprovodí ho skupina Flavour Band složená z muzikantů populárních United Flavour.

Na své si letos přijdou příznivci legendy Massive Attack. V pátek se publiku představí jejich hlas, Jamajčan Horace Andy. Ten sametovým vokálem okouzluje fanoušky na celém světě déle než 35 let. Další dvě kapely lovili pořadatelé za oceánem. Divákům se představí u nás dobře známí Mexičani Panteón Rococó, jejichž výbušná směs ska a punku pulzuje v divokém tempu.

Jo, Tito & Tarantula

Populární Americko-mexická skupina Tito & Tarantula zahraje zemitý hard rock, který často obsazují do svých filmů známí režiséři „krváků" Tarantino a Rodriguez. I výběr domácích interpretů slibuje dobrou zábavou. Poprvé přijede pražská pub-rocková kapela Tři sestry, ke které Telenský poznamenává:

„Jezdí v létě především po vlastních štacích, na festivalech moc nehrají. Jsme rádi, že se nám s nimi letos podařilo domluvit, a že si tak diváci užijí jednu z nejpopulárnějších skupin u nás." A dalšími lákadla české scény? Wohnouti, Vypsaná fiXa s novým albem Detaily, Sto zvířat, kultovní Vltava, plzeňský ska orchestr Tleskač a mnoho dalších. Ve Vroutku bude tradičně vedle hlavního pódia i DJ stage, letos poprvé v krytém stanu. Na ní se představí slovenská drum ´n´ bass hvězda B-Complex, Jamajčan Bongo Chilli a další zajímavá jména nezávislé taneční scény.

Víc jídla, pití i DJs

Oproti loňskému ročníku pořadatelé zvětšili areál, aby měli návštěvníci více prostoru. Přesunuli DJ stage a rozšířili nabídku jídla a pití. Prioritou však zůstává zachování skvělé atmosféry, kterou si Rock For Churchill i přes vzrůstající zájem drží a kvůli které do Vroutku jezdí lidé z celé republiky.

Kempování je opět zdarma, vstupné na celý víkend je 600 Kč (plus poplatky u prodejců). Více informací najdete na www.rfch.cz a na Facebooku www.facebook.com/rfchfest.