Dobové fotografie, zajímavé vyprávění, nejrůznější předměty připomínající tu dobu, ale také příběh konkrétního člověka a jeho osobních věcí nebo pravá střílna z opevnění. To všechno a mnoho dalšího čeká na návštěvníky žateckého muzea, kteří se rozhodnou přijít na výstavu Mnichovská dohoda 1938.

Vernisáž výstavy, která napoví, jak to v osudných dnech roku 1938, kdy Československo zrazovali spojenci, vypadalo na Žatecku, proběhla v neděli 28. září v hlavní budově muzea. Představí se na ní také žáci ZŠ z Liběšic, kteří sehrají scénku k tématu expozice.

„Výstava je rozdělena na několik částí. V té první jsme se zaměřili na vývoj v Československu, na vysvětlení celého problému,“ informoval Jiří Kopica, který výstavu připravil.

Expozice vznikla díky podpoře nadšenců i archivů. Fotografie byly například zapůjčeny ze Státního okresního archivu v Lounech. Vybavení řopíků, obranných bunkrů, zapůjčili nadšenci ze Žatce Ondřej Vonka a zatím ještě stále žák základní školy František Klapka a Muzeum čs. opevnění „Na Kočičáku“.

„K vidění je množství fotografií přímo ze Žatce. Další část je zaměřena na systém opevnění v pohraničí. Máme tu například originální periskop, větrák a další vybavení,“ pokračuje Jiří Kopica.

Největším lákadlem má být originální střílna, která bude umístěna přímo v muzeu. Návštěvníci si tak budou moci vyzkoušet, jak vypadal pohled z bunkru. „Pokud se nám vše povede, měl by tam být umístěn i kulomet a lidé si vyzkouší, jak se z bunkru střílelo. Uvidí, jak to vypadalo uvnitř,“ prozradil ředitel žateckého muzea.

Osobní příběh

Velkým lákadlem má být také příběh dragouna V. Zázvorky. „Podařilo se nám sehnat originální uniformu jednoho z československých vojáků z druhé poloviny třicátých let, který žil nedaleko Peruce v Černochově. Navíc máme i jeho fotografie v této uniformě, kufr na osobní věci a pohlednice, které posílal. Je to unikátní svědectví,“ sdělil Jiří Kopica.

Výstava potrvá v žateckém muzeu K.A. Polánka do 16. listopadu.