Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci ve spolupráci s Národním muzeem v Praze připravuje výstavu Opráski sčeskí historje 20. století, která představí 29 stripů z populární, obdivované, ale i zatracované komiksové série Opráski sčeskí historje.

Jeden strip je autorem vytvořen i pro Žatec. Autor je po celou dobu zahalen tajemstvím. Jediné co víme, je, že vystupuje na veřejnosti v masce Zikmunda Lucemburského, publikuje pod přezdívkou Jaz a je „vedoucím Ústafu pro studijum dějin".

Slavnostní vernisáž, s přislíbenou účastní samotného autora komiksů, se uskuteční v hlavní budově Regionálního muzea v Žatci ve čtvrtek 7. května od 17 hodin.

Opráski sčeskí historje jsou krátké komiksy postavené na reálném historickém základu, který doplňuje vykonstruovaná pointa. Jsou napsány zvláštním jazykem specifických přesmyček a vůbec zde nehledejte správnou gramatiku! Pro svůj „zvláštní" jazyk mají Opráski mnoho fanoušků, ale i odpůrců. Z internetového publikování se podařilo v roce 2013 vydat Opráski knižně v nakladatelství Grada, kde prvotní náklad byl velmi rychle rozebrán. Na trhu je k dostání již třetí díl tohoto komiksu.

Výstava Opráski sčeskí historje 20. století v žateckém muzeu potrvá do 30. srpna.

Jitka Krouzová