Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve všechny milovníky zeměpisu, cestování a fotografování do Křížovy vily na vernisáž výstavy Tváře světa. Slavnost proběhne ve čtvrtek 21. ledna od 17 hodin. Své fotografie z cest představí fotografka Věra Vernerová. Výstava pak potrvá až do 28. února.

Fotografka zachycuje různá témata a různé okamžiky v mnoha lokalitách na celém světě, například módu ve třpytících se evropských velkoměstech, chudičké vesnice v daleké Africe a Asii, komerční prostředí na Blízkém Východě, exotické destinace. „Prozkoumávám rozličné lidské podmínky zachycováním okamžiků krásy, elegance, lítosti i důstojnosti. Fotografie pořizuji převážně v přirozeném světle a s minimálními úpravami," uvádí o své práci Věra Vernerová.

Fotografie přenášejí diváky na exotické cesty, na nichž je podněcují k introspekci jejich vlastních pohledů a pravd.

Jako někdejší modelka a múza fotografa se autorka projevuje unikátním citem pro spojení s čočkou kamery. Její osobní vyrovnanost, vstřícnost a estetický smysl pro kompozici umožňuje jejím objektům cítit se uvolněně a lehce, i těm, kteří se zprvu cítí nesměle, zranitelně či kteří žijí na okraji společnosti. Tím vším se jí daří zobrazovat okamžiky skutečné lidskosti, a v tom spočívá síla jejích fotografií. „Když fotografuji," říká Věra, „cítím se, jako bych každý moment prožila dvakrát." Její práce byly uvedeny v National Geographic, Vogue a na výstavách ve Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii.

Jitka Krouzová