Poté, co se v květnu do Muzea města Prahy dočasně přestěhoval do výstavy Hroby barbarů unikátní inventář ženského hrobu z doby stěhování národů z Měcholup, byl do hlavního města nyní v létě zapůjčen další skvost z archeologické sbírky Regionálního muzea v Žatci. Podstatná část tzv. Žateckého pokladu, nejbohatšího českého stříbrného depotu raného středověku, tvoří jeden z mimořádných exponátů nově otvírané výstavy Dědictví Karla Velikého na Pražském hradě.

Expozice s podtitulem Raný středověk jako kolébka evropské kultury začíná zítra, v pátek 17. července. Návštěvníkům na unikátních exponátech nejen z Čech, ale i Nizozemí, Belgie, Německa, Slovenska, Slovinska, Chorvatska a Itálie, představí dobu Karla Velikého a jeho nesmazatelný kulturní odkaz, který nadlouho výrazně ovlivnil rozvoj vzdělanosti a umění v celoevropském kontextu.

Výjimečná příležitost

Žatecký poklad je přitom vystavován pouze velmi výjimečně, jen při mimořádných příležitostech. Jinak je většinu času uložen v depozitáři na místě se stálými fyzikálními podmínkami, protože stříbro velmi podléhá negativním vlivům při častém kolísání teplot a vlhkosti.

V letech 2000 - 2002 mohli jeho část obdivovat návštěvníci prestižní putovní výstavy Střed Evropy kolem roku 1000 v Německu, Polsku, Maďarsku a České republice. U příležitosti výročí první písemné zmínky o Žatci byl krátkodobě představen v žateckém muzeu roku 2004 a naposledy ho mohli lidé v Žatci vidět v roce 2014 v Křížově vile, a to jen pouhý jediný den, v polovině září při tradičním Dni památek a evropského dědictví.

Hřivny, šperky, mince

Žatecký stříbrný pokladŽatecký stříbrný poklad obsahuje hřivny stříbra, šperky, více než tři sta mincí, dva zlaté prsteny a další předměty velmi cenné historické hodnoty ze středověku. V roce 1937 ho našel dělník Josef Weigert při stavebních pracích ve sklepení jednoho z domů v Žatci. Předměty pocházejí z období let 1009 - 1012. Z téměř stejné doby je i první písemná zmínka o Žatci (1004).

Hodnota pokladu se dá vyčíslit v desítkách milionů korun. Jen jedna z jeho mincí by se na černém trhu prodávala za zhruba 70 tisíc Kč.

Na Pražském hradě v tzv. tereziánském křídle bude žatecký poklad vystaven společně s dalšími exkluzivními nálezy až do 14. října.

Petr Holodňák, Libor Želinský