V Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci v současné době probíhá výstava s názvem Mýdlová bublina aneb Hygiena nadevše. Výstava potrvá do 26. dubna, muzeum při této příležitosti připravilo několik doprovodných akcí.

Jednou z nich je Mýdlování s Nýdlovými, uskuteční se 12. a 13. března od 9 do 17 v prostorách hlavní budovy muzea. Leona a Jolana Nýdlovy ze Zlivi v jižních Čechách si pro malé i velké zájemce připravily praktickou ukázku výroby přírodních mýdel, spojenou s prodejem jejich výrobků.

Při výrobě vychází ze studia školy přírodní medicíny Kamatre v Českých Budějovicích, ze znalostí z oblastí přírodní medicíny, zdravého životního stylu a výživy a ze studia přírodní kosmetiky, rostlinných olejů, organické a anorganické chemie. Glycerinová olejová mýdla jsou vyráběna ručně a tradiční metodou. Rostlinné oleje, tvořící mýdlový základ, se mísí s glycerínem, éterickými oleji a rostlinnými extrakty tak, aby se zachovaly v maximální možné míře účinky a vlastnosti přírodních složek. Mýdlové složky a oleje jsou obohaceny bylinami nejvyšší možné kvality z jejich lesní zahrádky.

Jak se myli Egypťané?

Dále muzeum připravuje informační servis na téma Historie používání mycích složek k hygieně těla od doby Egypta až po současnost s komentářem, obrázky a ukázkami do ruky, jak vypadá to které mýdlo, na co se používalo, pro koho bylo určeno, jak se vyvíjela technologie v mýdlařství během let a podobně. Školy a školky se mohou přihlásit na krátkou besedu na téma „Hygiena, mýdlo dříve a dnes a kosmeticko hygienická ekologie". Hovořit se také bude o dopadu používání kosmetických výrobků na přírodní ekosystém ve vyspělých zemích.

Zároveň s výstavou Mýdlová bublina aneb Hygiena nadevše probíhá soutěž pro její návštěvníky o nejpřesnější odhad váhy mýdlové sbírky sběratelky Marty Slováčkové. Po zhlédnutí mohou svůj tip napsat na lístek a vhodit do připraveného boxu. Po skončení výstavy muzeum vybere nejpřesnější odhad a výherce ocení malým dárkem.

s využitím www.muzeumzatec.cz