Velkým úspěchem se může pochlubit kapela Žatečanka, která jako jediná klasická dechovka koncertovala v sobotu 24. května na Českém pivním festivalu v Praze – Holešovicích.

„Na této největší gastronomické události v ČR jsme vystupovali od 12 a končili ve 22 hodin. Návštěvníci ze zemí snad celého světa nás ani potom nechtěli pustit a museli jsme přidávat. Rádi jsme na tomto koncertu přivítali i fanoušky ze Žatce a Ústeckého kraje,“ informoval kapelník oblíbené kapely Jaroslav Filípek.

Cílem Českého pivního festivalu, který potrvá do 1. června, je představit produkci českých pivovarů co možná největšímu počtu tuzemských a zahraničních návštěvníků, včetně prezentace české gastronomie.

350 servírek v krojích

O velikosti akce svědčí například velkoprostorové stany pro deset tisíc míst k sezení a 350 servírek jednotně oblečených v tradičních krojích i bohatý kulturní program. „Bylo fascinující vidět nadšení našich příznivců dechovky spolu s Francouzi, Kanaďany nebo Japonci a všichni zpívali kromě Škoda lásky i písničku To město je Žatec nebo To žatecké pivečko. Tím se také hovořilo i o Žateckém pivovaru, ačkoliv se na festivalu žatecké pivo nečepuje,“ usmíval se manažer Žatečanky Petr Šimáček.

“Kromě kapely Žatečanka, která prezentovala své město písničkami o chmelu a pivu, jsme nabídli účast na festivalu také žatecké Chmelobraně s jejich pivním šlapohybem, který by zde byl nepochybně raritou, ale bohužel se nezúčastnili,“ dodal Petr Šimáček.

V průběhu celodenního pořadu v sobotu žatečtí hudebníci rozdávali propagační materiály o městě chmele, zvali účastníky festivalu do Žatce na zářijovou Dočesnou, na soutěž Miss zlatého moku i na festival dechovek Žatecký Hopfest, který bude součástí letošní Dočesné.

(ms)