Dechový orchestr ZUŠ Louny pod vedením Jaromíra Laksy má před sebou významné „kulaté“ výročí. Slaví 50 let od svého založení.

První akci, kterou orchestr při této příležitosti uskuteční je Ples v maskách, který se uskuteční v sobotu 26. března ve 20:00 hodin v Domu kultury v Dobroměřicích, vystoupí Big Band ZUŠ Louny pod vedením Milana Bitnera, Malý dechový orchestr pod vedením Jaromíra Laksy a hudební seskupení Taurus.

Historie orchestru

Historie dechového orchestru ZUŠ Louny se píše od roku 1961. Během doby trvání souboru se v něm vystřídalo mnoho mladých hudebníků, dívek i chlapců. Po absolvování studia v Základní umělecké škole mnozí žáci zůstávají členy dechového souboru, nebo se po čase vracejí a nacházejí zde odreagování od starostí běžného života a relax. Můžeme se tak často setkat s tím, že v souboru působí vedle žáků také dospělí, mnohdy jejich rodiče, kteří zde hráli v mládí v 60. a 70. letech 20. století. Členská základna souboru je proto v rozmezí 10 – 65 let. Úžasné je, že starší zde předávají své zkušenosti mladším a ti je rádi a s ochotou přijímají a učí se.

Vedení ZUŠ si velmi váží zájmu všech členů o dění orchestru a skutečnost, že zůstávají škole věrni, je důkazem, že se jedná o velmi ušlechtilou a záslužnou činnost. V orchestru je vysoká osobní kázeň a morálka, která je nezbytná k udržení správného směru vývoje každého uměleckého tělesa.

Dechový orchestr Základní umělecké školy Louny má 54 členů. Repertoár máme kromě lidových melodií také skladby z oblasti vážné hudby. Ze současných skladatelů jmenujme J. Zemana, P. Spanilého nebo Karla Bělohoubka. Nezapomínáme ale ani na skladby autorů, které orchestr hrál od doby svého založení např. V. Vačkáře, Fr.Kmocha nebo K. Pádivého. Dechový orchestr Základní umělecké školy po celá léta doplňuje kulturní dění nejen ve městě Louny a v naší republice, ale jezdí reprezentovat školu také do zahraničí. Absolvoval umělecké turné v Holandsku, v Polsku, Německu, na Slovensku, ve Španělsku, Belgii, Švýcarsku a opakovaně ve Francii. V České republice se zúčastňuje festivalů např. ve Zbirohu, v Kadani a doprovází družstva Českého svazu mažoretek při jejich soutěžích.

Hlavním cílem Dechového orchestru je pokračovat v dosavadní práci, dále rozvíjet jeho uměleckou úroveň, zlepšovat interpretační schopnosti všech členů, rozšiřovat jeho členskou základnu, doplňovat a neustále rozšiřovat repertoár tak, aby členové souboru pronikli do všech oblastí tvorby autorů a využili všech technických možností svých nástrojů.

Jindřiška Riedlová
Jaromír Laksa