Vánoce a adventní čas jsou v první řadě svátky duchovní. Nebo by alespoň měly být.

V záplavách reklam, dárečků, domácího cukroví, stromků, ozdob a nezřídka i bezesných nocí se trochu ztrácí původní význam Vánoc. Nejen jako oslava narození Ježíše Krista, ale jako svátků, které mají obecně přinést do našich srdcí klid a mír.

Člověk nemusí být v pravém slova smyslu věřícím, aby se alespoň na tuto krátkou dobu trochu změnil, trochu víc myslel na ostatní nebo se například ještě víc sblížil s rodinou. A právě o tom by tyto krásné svátky měly být.

Připomenout by nám to měly kromě jiného i takzvané půlnoční mše, které probíhají o Štědrém večeru (nebo v nejbližším možném termínu) snad v každém kostelíku, kde pan farář hezky mluví, některé posluchače možná i trošku mrazí a hlavně si všichni vychutnávají ten klid a pocit sounáležitosti. Právě půlnoční mše jsou velmi oblíbené i mezi takzvaně nevěřícími a jejich návštěva coby vánoční zvyk mnohde přetrvává. Kostely jsou v tuto dobu obvykle naplněné k prasknutí.

A co na to vy? Chodíte na půlnoční mši? Nebo vám tento obyčej nic moc neříká a raději trávíte štědrovečerní čas jinak? Diskutujte pod článkem a hlasujte v anketě vpravo!

Hlasování bude ukončeno o půlnoci z neděle na pondělí 27. prosince.

POZOR! Z každé IP adresy (jedinečný identifikační kód v síti) je možno do ankety hlasovat jednou za hodinu. V případě sdílené IP adresy, například ve firmách či úřadech, kterou může mít v rámci instituce i více počítačových terminálů, může hlasovat za jednu hodinu pouze jeden z celé skupiny, vystupující pod jednou IP adresou! Pokud tedy anketa hlásí, že došlo k opakovanému hlasování, ač vy sami jste to ještě neudělali, pravděpodobně již hlasoval některý z vašich kolegů na stejné IP adrese. Vyhledejte proto jiný počítač mimo tuto místní síť nebo to zkuste později. Při započítávání hlasu může podle vytíženosti serveru dojít k malému zpoždění.