Unikátní bude benefiční koncert, který odstartuje dnes, v pátek 20. srpna v 18 hodin, v ústecké resturaci U Lípy.

Vstupným je litr Sava, čistícího a desinfekčního prostředku. Pořadatelé, starosta Střekova a skupina Dalton Brothers, výtěžek věnují třem obcím na Litoměřicku, které velká voda ne(u)šetřila. Kde ubližovala…

Ona restaurace je ve čtvrti Střekov, „za vodou“. Tedy právě tam, kde nyní vyplavení NEJSOU. Na koncert skupiny Dalton Brothers tak musíte přes starší most přes Labe. Jistě, domácí to ví. Ale počítám, že pomoci přijedou i přespolní, ač je nečeká obří pódium, světla reflektorů a slavní moderátoři. Přesto dorazí. Vždyť solidarita v případě záplav v Česku bývá stejně bezbřehá, jako toky řek, potoků i potůčků během samotných povodní. A že nám voda umí zatopit! Ach jo.

Co čeká návštěvníky koncertu – tedy kromě ovzduší solidarity? Ústečtí Daltoni (jmenují se podle komediální bandy vyvrhelů z kresleného seriálu o kovboji Lucky Lukovi) umí rokenrol i country, špetku popu můžete čekat, jižanský rock či country beat. Publikum s nimi zažije klasickou country zábavu, všehochuť, pohodu.

Jen ještě k Savu. Je dobře, že pořadatelé jako vstupné zvolili tak potřebnou věc. Peníze z pomocí se nezřídka rozkutálejí… Ostatně, je lépe dát vyplaveným Savo, než například alkohol. To by totiž nebyla pomoc, ale akt zoufalství ve stylu „Tak se napijte, ať alespoň na chvíli zapomenete…“ Hojná konzumace se ale naopak očekává od návštěvníků country benefice. Paradox?