V rámci projektu Paměť národa jsme na konci listopadu navštívili německé městečko Amberg. Celý projekt spočívá v rozhovoru s pamětníkem z našeho okolí. Naše pamětnice, Uta Reiff, je Němka, proto jsme využili také znalost německého jazyka. Její otec byl ředitelem na žateckém gymnáziu a spolu se svou rodinou tam i bydlela. Bohužel, na konci 2. světové války byli všichni odsunuti a deportováni do táborů.

Připravili jsme si několik otázek v německém jazyce, na které jsme se paní Uty ptali. Zpočátku byl rozhovor dost rozpačitý, ale nakonec se vyvinul v zábavnou trojjazyčnou konverzaci. Paní Reiffová skvěle ovládá angličtinu a navštěvovala i večerní kurzy českého jazyka, tudíž pro nás, němčináře začátečníky, nebyl rozhovor žádný problém. Nahlédli jsme do nemilosrdných osudů rodiny naší pamětnice, ale dozvěděli jsme se také několik radostných a pozitivních informací. Návštěvu jsme zakončili menší prohlídkou města a společným obědem.

I když byla cesta dlouhá a únavná, stála za to. Svůj projekt budeme na jaře příštího roku prezentovat v Chomutově, kde své práce představí i ostatní účastníci. Všichni jsme rádi, že jsme měli příležitost podílet se na takové akci. Těší mě, že se naše škola do Paměti národa zapojila.

Ráchel Pabianová
a studenti kvarty