Přitom už mohla být řidička, která od karambolu beze studu odjela, známá. Měla totiž pokračovat ven ze Žatce, k silnici na Plzeň. A právě tam ji mohly zachytit kamery, které podle plánu mají být na výjezdech z města. Právě kvůli pomoci při pátráních po vinících nehod, po pachatelích či zlodějích . Jenže nezachytily, protože tam stále nejsou…

Žatec o rozšíření kamer mluví už několik let, už několikrát se mělo modernizovat, vždyť základ systému je už z roku 1996. Některé kamery jsou staré a nedostačující. Nové měly být podle slibů už před 4 lety, jenže doteď nejsou.Ve městě je nyní 12 pevných kamer, 1 mobilní a 3 fotopasti. Rozšiřovat se má na 29 kamer. Kromě výjezdů mají přibýt i na některých problémových místech.

Ilustrační snímek. Kamerový sledovací systém ve městě
Nové digitální oči pro Žatec? Mají začít hlídat město už letos

A proč stále nejsou? Dlouho trvalo, než se domluvilo, kde mají kamery být. Pak se zase měnily technické požadavky. Hlasitá je ale také debata, zda tolik kamer město chce. Část kritiků říká, že se jen problémy přesunou jinam. Nebo že strážníci nebudou stíhat tolik kamer poctivě sledovat. Další si nepřejí sledování vůbec, nebo co možná nejméně. „Pod dohledem jsou neustále všichni. I slušní lidé, na každém kroku vás sledují, mizí soukromí,“ nelíbí se.

Ano, soukromí utrpí. Ale když se budeme chovat slušně, bude to tolik vadit? Na některých místech važme pečlivě, jestli tam nejsou zbytečné. Ale na problémových a na výjezdech, právě kvůli pátráním, už měly být kamery dávno. Trochu toho soukromí, kvůli bezpečnosti, bychom obětovat mohli.