Proč? Před pár dny tam další farmářské trhy proběhly. Ale ve všední den a od rána do tří hodin odpoledne. Tedy v době, kdy většina lidí, kteří by se tam moc rádi podívali a nakoupili, je v práci. Prostě přijít nemohou…

Přijdou nezaměstnaní, ti ale nemají moc peněz, takže ti zase moc nezajímají stánkaře, a senioři, případně lidé, kteří pracují v centru a „utrhnou“ se ze zaměstnání. To ale není dost. Trhy pak vypadají prázdné, navíc když nabídka, alespoň tentokrát, také nepatřila, řekněme k nejbohatším. Ale lze se stánkařům divit? Že nechtějí jezdit, když jim Žatec nabízí jen hrstku lidí a nevydělají si? Třeba v Lounech se konají trhy pravidelně, vždy jednou za 14 dní v sobotu. A mají úspěch, lidi na ně chodí. A to je další velký žatecký nešvar. Jednou jsou trhy v sobotu, pak zase ve všední den. Jen jednou za čas, pravidelnost žádná, lidé si nemají šanci zvyknout.

Farmářské trhy v Žatci.
OBRAZEM: Na žateckém náměstí Svobody proběhly farmářské trhy

S termínem farmářských trhů se v Žatci „trápí“ už pár let. Radnice dlouhodobě říká, že není lehké na nějaký dobrý termín sehnat stánkaře. Jezdí tam, kde si dobře vydělají. To se dá pochopit. Ale co s tím začít bojovat?

Stanovit si rozumný termín, ne ve všední den dopoledne. Dodržovat ho pravidelně, aby si lidé zvykli a začít třeba v menším? Stánkařům nabídnout úlevy, na nájmu, udělat větší propagaci, poskytnout další výhody? Začne jich jezdit třeba pár, ale když budou lidé chodit a utrácet, začnou stánkaři jezdit více a třeba se to povede. Hlavní ale je, udělat trhy v době, kdy lidé mohou přijít. Takže: pravidelnost a dobrý termín!