Brambory dražší než pomeranče, cibule stojí víc než banány. Taková je současná realita v českých obchodech. Narazí na to každý, kdo půjde před velikonočními svátky nakupovat. Ceny některých v tuzemsku tradičních potravin šplhají do nevídaných částek, může za to loňské sucho v Česku.

Petr KinštZdroj: Deník/Karel Pech

A nevypadá to, že by se situace nějak lepšila. Hromady sněhu byly (a stále jsou) na horách, nižší místa, kde je zemědělství nejrozšířenější, během zimy vláhy příliš nedostala. To je příklad Lounska, Žatecka i Podbořanska. Zásoby vody se neobnovily, už teď se na některých místech sucho začíná znovu projevovat. Místní zemědělci se dívají na letošní úrodu s obavami. Opět.

Čeští pěstitelé potravin se totiž v posledních letech se suchem potýkají čím dál častěji. Dříve byl tento problém jednou za pět let, teď se vyskytuje každý rok nebo ob rok. O úrodě už tak nerozhoduje úroveň zemědělské techniky nebo dostupných technologií, ale rozmary počasí. Tedy hlavně sucho.

Jedním z řešení je podle expertů takzvaně udržitelné zemědělství, které je šetrnější vůči přírodě, hospodárněji využívá její zdroje včetně vody a půdy, a to v dlouhodobém měřítku.

V Bezděkově u Žatce se jel úvodní podnik MČR Offroad trialu. Na startu bylo 50 posádek.
FOTO: Terénní auta závodila u Bezděkova. Nechyběla domácí posádka KLEMO Žatec
Děti nazdobily břízky na dvoře lounské knihovny.
OBRAZEM: Děti nazdobily břízky na dvoře lounské knihovny

Můžeme začít hned teď před velikonocemi. Tyto svátky se řadí spolu s vánocemi mezi ty, po kterých Češi vyhodí nejvíc jídla. Na to bychom měli myslet, až budeme potraviny v příštích dnech zase cpát do nákupních košíků. A žehrat, jak jsou brambory a cibule drahé.