Přes deset let si stěžují lidé na továrnu společnosti HP Pelzer v Žatci. Obyvatelé okolních domů upozorňují hlavně na hluk, trápí je zvláště v noci. Rámus od ulicemi projíždějících vysokozdvižných vozíků či kamionů nebo od jejich vykládky a nakládky, ale i další důsledky průmyslové výroby je dlouhodobě obtěžují. Nelíbí se jim ani načerno postavené a provozované objekty v areálu firmy. Společnost vyrábí izolace do aut, výrobu má také v bývalém cukrovaru a sklady v bývalé šroubárně.

Petr KinštZdroj: Deník/Karel PechDeset let lidé na problém upozorňují, deset let se nevyřešily. Probíhají správní řízení, padají pokuty. Občas se něco zlepší, ale jen na chvíli, říkají místní. Potíže trvají dál. Proběhla setkání s vedením města a společnosti, lidé se na nich dozvěděli, jak se problémy budou řešit. Podobných slibů ale dostali už řadu, berou je s rezervou.
I proto zvažují, že podají tzv. sousedskou žalobu. Jde o žalobu, jejímž výsledkem může být soudní rozhodnutí, které vymezí povinnost sousedovi zdržet se protiprávního jednání v podobě rušení hlukem.

A právě o to tu jde. Sousedské vztahy. Zná to každý. Pokud je soused hlučný, něco se dá snést, něco už ale vadí. Záleží na toleranci každého. Je jedno, zda jde o hlučnou rodinu v sousedním bytě, rušnou silnici pod okny nebo továrnu za domem.

Ilustrační foto
Hluk, noční záře světel, prach. Lidé už deset let upozorňují na HP Pelzer

Vůbec se nedivím, že lidé v okolí areálů HP Pelzer už tolerantní nechtějí být. Deset let hluku a v dohledu žádná náprava. Ke změně vedou tři možnosti. Buď se odstěhují lidé, nebo podnik. Ideální je ale třetí varianta. "Chceme tady bydlet, nechceme se stěhovat. Nechceme, aby se továrna zavírala. Chceme jen, aby dodržovala daná pravidla,“ říkají místní.

Vedení města slibuje, že se do jednání s firmou, další má proběhnout v nejbližších dnech, vloží ještě aktivněji, aby přišel nějaký viditelný posun. V tomto případě spíše slyšitelný. Jednání ale bylo dost, teď je řada na firmě. Sama určitě ví, jaké hlukové normy a stavební zákony porušuje. Měla by vše napravit a konečně se začít chovat jako dobrý soused. S podivem ovšem je, že město ani stát neochrání své občany, že nedokážou přinutit firmu k pořádku ani za ta léta.