Když v Písku tvořili novou knihovnu, udělali z ní moderní kulturní centrum nejen na půjčování literatury. Architekti si s budovou vyhráli. I uvnitř. Prostory jsou krásně využité, designově vymazlené. Místa pro workshopy, koncerty, pozorování hvězd. Když bibliotéka procházela rekonstrukcí před lety v Lounech, vybudovali tam také živé centrum, i když v historické budově. Tvořilo se hlavně v interiéru. Kavárna, aktivní dvorek, mají tam svatby, hudební akce, v sálcích uvnitř se pořád něco děje.

Hynek DlouhýZdroj: Deník/Karel Pech

Když kompletně renovovali knihovnu v Žatci, promarnili podle mého šanci… Ano, budova má nová okna, fasádu, omítky, zdi, krovy, střechu, částečně nový je nábytek, zpřístupněn bude v létě dvorek. To je určitě dobře. Ale, až na nové řazení knih, čtenář změnu vlastně vůbec nepozná. Bibliotéka se nikam neposunula, nové vize či využití chybí. Budova byla opravena, ale podle mého je velká škoda, že právě jen opravena. Moderním kulturním centrem se nestala.

A takových promarněných šancí, kdy se jen opravuje a nekouká se na rozvoj, na komplexní řešení, je myslím více. Ano, jsou výjimky, třeba moderní podzemní kontejnery, povedené autobusové nádraží, zajímavě vypadající uvažovaná rekonstrukce divadla. Za tyto počiny tleskám. Některé další by si ale myslím zasloužily „větší péči“.

Oponujme tím, že město má koukat hlavně na funkčnost. Určitě. A ty investice funkční jsou. Také se musí koukat na náklady. Musí být co nejnižší. Rozhodně. Ale…

Nové sídlo archivu v Lounech vznikne na pozemku mezi domovem pro seniory a poliklinikou
Pro archiv v Lounech se postaví nová budova. Synagogu a Daliborku opustí

Problémem myslím je, že se o velkých investicích v Žatci moc nemluví, nediskutuje. Žádné architektonické soutěže, minimum veřejných projednávání. Důkazem budiž fotbalová tribuna, kde až při schvalování navýšení rozpočtu již odklepnuté akce většina zastupitelů „s hrůzou v očích“ zjistila, jak má vlastně vypadat. A to je špatně.

A proto. Nespoléhejme jen na nejlevnější projekt, na nejlevnější řešení. Domů si také pořizujeme nejen věci funkční, ale i krásné a moderní. Dejme v některých případech prostor architektonickým soutěžím. Ano, je to dražší. Ale jsou plné nápadů a svěžích nových vizí. A hlavně, diskutujme!

Výstava Dům a zahrada
FOTO: Dům a zahrada inspiruje desetitisíce lidí