Město Žatec vybíralo firmu, která v nemocnici položí datové kabely. Na radnici přišlo sedm nabídek. Pět, které skoro všechny nabídly nejnižší cenu, výběrová komise vyřadila. Přestože nejdůležitějším kritériem výběrového řízení byla právě cena a rozdíl mezi nejnižší nabídkou a vybranou firmou je půl milionu korun.

Vybraná firma tak dostane od města o polovinu víc peněz, než si za tu samou práci řekl někdo jiný. I další zájemci o tuto zakázku nabídli, že práce provedou podstatně levněji než vítěz výběrového řízení. Důvod vyřazení? Firmy nedodaly všechny potřebné dokumenty. A jejich dodatečné dodání není možné, je to proti zásadám města, tvrdí radnice.

Podle mě je to spíš proti zásadám zdravého rozumu. Nemyslím, že bych si nechal postavit dům o polovinu dráž jen kvůli tomu, že nemám od nejlevnější firmy všechny požadované papíry. Pokud by byly pro mě tak důležité, prostě bych jí řekl, ať mi je dodá. Takhle by v soukromí postupoval, myslím si, každý z radních a členů komise, kteří firmu na kabely v nemocnici vybírali. Ale když jsou to peníze města a ne moje, z cizího krev neteče.

Radní tedy určili pořadí ze dvou zbylých firem. Pak zjistili, že jedna z vyřazených přece jen asi všechno dodala, a další týden tedy s pořadím výběrového řízení zamíchali. „V souladu ze Zásadami a postupy Města Žatec pro zadávání veřejných zakázek,“ jak se píše v jejich usnesení. Nějaké divné zásady a postupy.