Další ročník soutěže pro žáky základních škol s názvem V přírodě neriskuj se konal ve středu 8. února. Soutěž se uskutečnila v jídelně Základní a mateřské školy Kapitána Otakara Jaroše a účastnilo se jí sedmnáct tříčlenných družstev.

V prvním kole měli soutěžící poznat dvacet zvířat, hub a rostlin. Druhé kolo bylo zaměřeno na přírodní zajímavosti, které nalezneme na Lounsku. Poslední část pak byla složená z otázek zaměřených na ekologii. Letos došlo i k naplnění sloganu v názvu soutěže. Některá družstva totiž zaměnila užovku za zmiji, nebo muchomůrku zelenou za hřib. Stát se to ve skutečnosti, mohlo by to mít vážné následky. Aby se něco takového nestávalo, bylo hlavním důvodem, proč tato soutěž před třinácti lety vznikla.

Dýchá rak očima?

K úsměvným odpovědím patří například netradiční spojení jako rys dravý, chmel pravotočivý, nebo zobatec dravý (což byl datel černý). Také jsme se dozvěděli, že rak dýchá očima a nejvyšším kopcem Českého středohoří je Stříbrník.

Většina odpovědí však byla správná. A nejvíce jich nakonec měla děvčata ze skautského oddílu Luna. Celkově v soutěži zvítězily s výrazným náskokem Adéla Hochmannová, Kateřina Anglettová a Tereza Burdová. Na dalších dvou příčkách se umístila družstva ze ZŠ Jana Ámose Komenského. Pro nejlepší byly připraveny hodnotné ceny, pro všechny pak drobné dárky.

Nakonec se sluší poděkovat všem, kdo se na akci podíleli – škole kapitána Otakare Jaroše za zázemí, Městu Louny a společnosti Stavum za pěkné ceny a všem učitelkám, které pomohly s opravováním a bodováním výsledků.

Franta Pošťák Pospíšil