Podle mého názoru to však v podstatě nepoškodí samotné kuřáky, ti si vždycky nějaký prostor najdou, aby si své cigárko s chutí vykouřili. Nejsem zavilý nepřítel kuřáků, ale zlobí mne, že nejsou schopni svoje „špačky" řádně odhodit do odpadkového koše a prostě je odhodí na zem. Ale tak, jako vždycky, každý represivní zákon se Češi snaží obejít. V tomto případě vidím na řadě restaurací, hospod název „soukromý klub", když mi majitelé říkají, že zákon pro ně nebude platit…

Soukromé kluby

Tak jako to bylo v minulém systému, je to stejné i dnes místo aby vládnoucí moc vychovávala občany, dělala prevenci, což je vždycky lacinější, ale namáhavější, aniž by se občanů zeptala, vytvoří represivní zákon, prostě zákaz.

Ještě žádný ministr zdravotnictví za posledních více než 25 let nového režimu nepředstoupil před lidi a nenalil jim čistého vína, že zdraví člověka je především jeho věc. Ano, stát má povinnost se postarat o občana, ale nad zodpovědností státu je svoboda a zodpovědnost občana samotného. Místo toho ministr zdravotnictví požaduje stále více příspěvků do bezedné „díry" tohoto náročného resortu.

Odpovědnost sami za sebe

Podle rakouského politika Reinholda Lopatky, nebude v budoucnu rakouský zdravotnický systém ufinancovatelný, jestliže si občané neuvědomí, že musejí posílit svou vlastní zodpovědnost a částí této vlastní zodpovědnosti musí být „sebezachování". Samozřejmě že musí být zvláštní pravidla pro chronicky nemocné a sociálně slabé.

Podle Lopatky jsou takoví, kteří chodí k lékaři často, a jsou lékaři, kteří hodně předepisují. Kdo žije zdravě, ušetří společnosti více než 10 tisíc Eur. Spravedlivé by bylo, že ten, který žije nezdravě, by měl o několik stovek Eur přispět do zdravotnického systému.

Postihnout ty, kteří si škodí

Jako občan s tím naprosto souhlasím, i u nás, stejně jako v Rakousku, není možné dlouhodobě stále stoupající náklady na zdravotnictví ufinancovat. Přitom by bylo jednoduché, kdyby praktičtí lékaři nejen měli možnost absentéry pravidelných zdravotních prohlídek, ale i ty chronické kuřáky, alkoholiky anebo vlastní vinou obézní postihnout podle nějakých pravidel, aby museli přispět něčím navíc do zdravotního pojištění. Bonusy by dostávali ti, kdo se skutečně starají o své zdraví, ale i lékaři, jejichž pacienti si svojí zodpovědnost uvědomí a o své zdraví se starají.

Věřím, že kuřáci, když se to bude dotýkat jejich peněz, které si sice vydělali, ale museli odvést do „zdravotního", by omezili svůj nešvar. Jak vidno, stálé zvyšování ceny cigaret nepřináší nic, jen vidím stále víc kuřáků a kuřaček.

Já osobně si čas od času zajdu do kuřácké hospůdky v Podbořanech vypít si „jedno dvě" a s radostí sledovat obsluhu blonďatých, příjemných dvojčat Petry a Pavly. Je to má volba. Každý občan této země, včetně kuřáků, by si měl uvědomit, že za své činy musí nést důsledky. Pokud nechceme, aby se o nás staral „otec" stát od kolébky až do hrobu.

Bohumil Řeřicha,
Podbořany