Kovová přenosná fotbalová brána spadla na 13letého chlapce v Lubenci. Hoch se z bezvědomí už neprobral a na místě zemřel. Tragickou událost vyšetřuje policie.

„Podle zatím dostupných informací se měl hoch na této brance houpat a konstrukce se poté na něj převrátila. Zraněný chlapec na místě zemřel,“ sdělila Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí. U místa neštěstí v úterý 4. října vznikl pomníček se svíčkami a plyšovými hračkami.

„Je to pro celou naši obec obrovská tragédie,“ řekl pro Deník starosta Lubence Bohumil Peterka, který zemřelého chlapce znal. Neštěstí se podle něj stalo na veřejném zatravněném hřišti, kam mají lidé volný přístup. Branka měla být zajištěna dlouhými hřeby. Ty se ale zřejmě časem vytrhaly, jak kluci na bránu lezli, nebo je chlapci mohli sami odstranit, aby se s brankou dalo hýbat, domnívá se starosta. „Další dvě branky, s nimiž se normálně hraje, jsou přivázány řetězy k zábradlí. Tahle jedna stála o kus dál a původně byla připevněná hřeby,“ vysvětlil.

Policie bránu odvezla, budou ji zkoumat znalci

Teď už brána na hřišti nestojí. Má ji u sebe policie kvůli znaleckému zkoumání, které bude důležitou součástí vyšetřování a stanovení případné míry zavinění nehody.

V ČR to není první smrt, kterou padající přenosná branka způsobila. Je to však první tragická událost tohoto druhu, k níž došlo v okrese Louny. Podle agentury ČTK před pěti lety podobným způsobem zahynuli dva třináctiletí hoši v Plzni a na Blanensku, v roce 2008 se zabil dvanáctiletý kluk na Kladensku a v roce 2009 zemřel třináctiletý chlapec poblíž Okříšků na Třebíčsku a také šestiletá dívka z Jihlavska.

Petr Kinšt
Monika Procházková