Do Karlových Varů si jeli odpočinout a relaxovat. Už potřetí. Poslední návštěva lázní a jejich oblíbeného hotelu se jim ale stala osudnou. Tři lidé ze dvou manželských párů z Ruska čelní střet kamionu s dodávkou, která je vezla z letiště z Prahy do Karlových Varů, v úterý 25. března dopoledne poblíž Lubence nepřežili.

Je to obrovská tragédie, říká ředitel hotelu

„Je to obrovská tragédie. Znali jsme je osobně," uvedl ředitel karlovarského hotelu, který se na místo havárie okamžitě osobně dostavil.

Na silnici I/6 Praha - Karlovy Vary se poblíž motorestu Maják u Lužek na Podbořansku čelně střetla dodávka Mercedes Benz Viano s kamionem. Přímo na místě zemřely dvě ženy (ročníky 1956 a 1959) a muž (1958). Další muž cestující v dodávce je těžce zraněný (ročník 1955), stejně tak jako český řidič (1962). Oba dva zranění muži byli vrtulníky přepraveni do nemocnic jeden do Plzně, druhý do Ústí nad Labem.

Vyšetřování potrvá měsíce

Kriminalisté začali nehodu ihned vyšetřovat, už teď je ale jasné, že závěry učiní až za řadu měsíců. „K tragické události se budou muset vyjádřit znalci, čekat se bude na posudky expertů, výslechy případných svědků a především účastníků nehody," sdělila Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí.

Přeživší z nehody byli ve středu při vědomí, jejich výslechy zatím ze zdravotních důvodů policisté neprovedli. Čeká se na zlepšení jejich stavu.

Zatím není jasné, proč řidič s Vianem do protisměru vyjel. „Vjel přímo přede mě," řekl řidič z kamionu. „Jel jsem kousek před tou dodávkou, viděl jsem to ve zpětném zrcátku. Auto nepředjíždělo. Jakoby se zakymácelo a zničehonic vyjelo do protisměru," řekl Deníku přímý svědek nehody. Řidič Viana se zřejmě snažil vrátit do svého pruhu, ale bylo pozdě. Protijedoucí kamion auto zcela zdemoloval.

Osm mrtvých, šest a půl roku vězení

Pokud by se prokázalo, že řidič Mercedesu Viano je za smrt cestujících odpovědný, může skončit i ve vězení. Viník tragické nehody, při které v únoru 2008, zemřelo u Panenského Týnce na silnici I/7 Praha Chomutov osm lidí, převážně z Postoloprt, byl odsouzen na šest a půl roku. Ve věznici s dohledem si odseděl polovinu trestu. Koncem ledna loňského roku byl za dobré chování podmínečně propuštěn na svobodu.