Začaly letní prázdniny. Dva měsíce, které bývají těmi nejčernějšími na silnicích Čech. Jak z hlediska dopravních nehod dopadne to letošní léto, zatím nikdo netuší.

„Prubířským kamenem“ byl však již uplynulýí prodloužený víkend, kdy na dovolené vyrazily tisíce lidí. Bohužel právě těchto pár dní se z hlediska úmrtí na silnicích stal nejtragičtějším za dlouhou dobu. Z prodlouženého víkendu už se nevrátí nejméně 19 lidí.

Na silnicích Ústeckého kraje o loňských prázdninách zbytečně vyhaslo 10 lidských životů. V celé republice pak zemřelo 150 osob. Přestože jsou na první pohled tato čísla vysoká, při porovnání s rokem 2008 došlo k enormnímu zlepšení. Tehdy totiž zemřelo o prázdninách při dopravních nehodách těžko uvěřitelných 204 osob. V Ústeckém kraji zahynulo 15 lidí. Letošek je ale ještě horší.

Hlídky na silnicích

Celkem se na silnicích Ústeckého kraje stalo loni během července a srpna 1 969 dopravních nehod. Deset lidí při nich zahynulo, 74 osob utrpělo těžké zranění a 377 lidí se zranilo lehce.

Kritické jsou podle odborníků hlavně první tři až čtyři prázdninové víkendy. Policisté proto plánují na tyto dny spoustu dopravních akcí. Hlídky na silnicích se budou zaměřovat především na dodržování rychlosti, nedání přednosti v jízdě, nesprávné předjíždění a alkohol za volantem.

Lidé totiž stále neváhají po vypití několika sklenic piv či kořalky usednout za volant. Během loňských prázdnin byl alkohol zjištěn u 125 řidičů, kteří havarovali v Ústeckém kraji.

Auta a chodci

Mezi časté dopravní nehody patří v létě i srážky s chodci. Nejtragičtější bývají nehody v noci, kdy se lidé, často opilí, vracejí domů po silnici a řidič za volantem je přehlédne. V horším případě třeba dokonce přejede člověka, který zmožen alkoholem leží ve vozovce.

Loni skončilo v Ústeckém kraji pod koly aut 27 lidí, ve 13 případech se jednalo o děti, které patří během prázdnin k nejohroženějším účastníkům silničního provozu. Policie se chce v průběhu léta zaměřit též na používání bezpečnostních pásů. V Čechách se nejčastěji zapomínají poutat spolujezdci na zadním sedadle, kde nepoužívá pásy více než polovina cestujících.

Motorkáři

V létě na silnicích často umírají i motorkáři. Právě na ně se chce mimo jiné zaměřit oddělení BESIP ministerstva dopravy.

Na letní měsíce totiž připadá 44 procent všech nehod, při kterých motorkáři přijdou o život.

„Na léto jsme připravili 60 cílených akcí,“ uvedla vedoucí oddělení BESIP Zuzana Ambrožová. Kampaně „Nemyslíš - zaplatíš“, „Domluvme se“ a akce BESIP teamu se objeví například během oblíbených letních hudebních festivalů nebo srazů.