Na silnicích zemřelo letos do konce srpna 49 osob, z toho 37 v Ústeckém a 12 v Libereckém kraji. Na Ústecku jde o nárůst od začátku roku o 5 zemřelých a na Liberecku o 1 případ. Nárůst policie zaznamenala i v těžce zraněných účastnících dopravních nehod.

Celkem bylo 145 těžce zraněných v Ústeckém kraji, s nejvíce případy na Chomutovsku (32) a Teplicku (30). Nejméně těžce zraněných při nehodách eviduje dopravní policie na Mostecku (8) a dokonce mají o 5 zemřelých méně při nehodách než loni. Zatím zahynul na Mostecku do konce srpna jenom jeden člověk.

V menším Libereckém kraji bylo těžce zraněno 75 lidí, což je o 5 více než loni. Zároveň to je třetí nejmenší počet těžce zraněných při porovnání nehodovosti v krajích ČR. Podobně v počtu mrtvých je na druhém místě od konce v celorepublikové statistice.

Smutný rekord okresu Louny 

Naprosto mimořádná situace je v počtu zemřelých v důsledku nehod v lounském okresu. Nárůst počtu mrtvých je letos do konce srpna proti loňskému roku stoprocentní. Policie eviduje 14 zemřelých, což je o 7 více než loni.

V počtu těžce zrněných je situace daleko lepší, protože 18 těžce zraněných představuje nárůst jenom o jednu zraněnou osobu a v rámci Ústeckého kraje jde o třetí nejmenší počet těžce zraněných v rámci okresů. V lehce zraněných na Lounsku také došlo ke zvýšení počtu na 198 případů. Více lehce zraněných eviduje v Ústeckém kraji ústecký okres 246 případů. Při nehodách na Lounsku došlo letos k nárůstu lehce zraněných o 44 osob.

Jan Pechout z organizace BESIP k tragickým číslům z Lounska uvedl, že statistiku velmi ovlivňuje počasí i náhody. „Loni bylo extrémně málo tragických smrtelných nehod. Situaci ovlivnilo do značné míry ochromení silniční dopravy loni při červnových povodních. Kromě toho byla letos mírná zima a proto cyklisté byli na silnicích i v zimě, daleko dříve vyjeli letos též motorkáři," zdůraznil Pechout.

K velkému nárůstu počtu mrtvých na Lounsku dodal, že statistiku ovlivnilo, že během dvou nehod došlo k úmrtí šesti osob. „V obou případech řidiči nebyli z Ústeckého kraje, pouze projížděli Lounskem v krátkém úseku silnice přes náš kraj na spojnici mezi Karlovarskem a Prahou. V těchto místech došlo ke smrtelným nehodám," upřesnil Pechout.

Alkohol za volantem

V Libereckém kraji 169 viníků dopravních nehod bylo pod vlivem alkoholu, což je o 5 nehod více než loni. V jednom případě došlo k havárii s následným požárem a viník byl též pod vlivem alkoholu. V Ústeckém kraji sice policie eviduje 212 viníků pod vlivem alkoholu, jedná se ale o 11 případů méně než loni.

Pod vlivem drog způsobili letos dopravní nehodu do konce srpna řidiči v Ústeckém kraji ve 20 a na Liberecku v 8 případech. Kombinaci alkoholu a drogy za volantem u pachatelů nehod v Ústeckém kraji policisté zjistili zatím jenom ve dvou případech. V sousedním Libereckém kraji dokonce jenom v jednom případě, zatím co loni byli odhaleni jako viníci nehod tři lidé za volantem s drogou a alkoholem v krvi.