Statistika dopravních nehod ke konci května letošního roku je optimistická. Zdravotní následky nehod jsou menší než loni. Podle policejních statistik od počátku roku zemřelo za prvních pět měsíců na silnicích Ústeckého kraje 16 lidí. V roce 2012 zemřelo za stejné období 21 osob.

„Zatím evidujeme v porovnání s loňským rokem méně mrtvých i méně těžce zraněných. V počtu lehce zraněných jsme zhruba na stejném počtu jako loni. Pozitivní zprávou je, že pokles zjištění požití alkoholu u řidičů při dopravních nehodách je asi o polovinu," uvedl vedoucí krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Alkohol a drogy

Za pět měsíců letošního roku alkohol za volantem při nehodách byl zjištěn policisty u 115 případů, což je o 51 případů méně než loni. Dvě třetiny přistižených měly v sobě v době nehody více než jedno promile. Kvůli alkoholu za volantem bylo na místě odebráno 112 řidičských průkazů. Několik řidičů přišlo o řidičský průkaz i kvůli drogám.

InfoblokOd ledna do května policisté při nehodách zjistili 4 hříšníky pod vlivem pervitinu v děčínském okresu, jednoho na Teplicku a 2 v ústeckém okresu. Opiáty za volantem byly odhaleny jednou v Teplicích.

Viníci a oběti

Z více než tří tisíc vyšetřovaných dopravních nehod nezavinili nehodu řidiči jenom ve 367 případech. Nehod se zúčastnilo téměř 5800 různých vozidel. Viníků nehod, včetně chodců, policie eviduje přes 2500.

Nejvíce nehod motorkářů evidují policisté v děčínském a ústeckém okresu. Nehod cyklistů nejvíce vyšetřovali policisté na Chomutovsku a též na Děčínsku. Motocyklisté a cyklisté mají již od začátku roku do konce května po jedné oběti na životě. Těžce zraněno bylo 6 motocyklistů a 2 cyklisté. Lehká zranění u jednostopých vozidel již dosahují hranice dvou desítek.

Nehody chodců

Srážky s chodcem při dopravních nehodách mají podle statistik 3 oběti na životech, na dvě desítky byly těžce zraněny a více než 100 bylo zraněno lehce. Při nehodách figurovalo v kraji celkem téměř 150 chodců. Samotní chodci jako viníci figurují u 42 případů. Nejvíce na Ústecku (17 případů).

Na přechodech pro chodce došlo k více než 130 dopravním nehodám, ve vzdálenosti do 20 m od přechodu policie vyšetřovala přes 140 kolizí na ulicích a silnicích.

Bezpečná doprava

Stále platí dlouhodobý trend: Hromadná doprava je daleko bezpečnější než osobní doprava jednotlivců. Pokud od začátku roku policisté vyšetřovali přes tři tisíce nehod, v hromadné dopravě je počet nehod minimální.

V městské hromadné dopravě eviduje policie nehody 3 tramvají na Mostecku. Dále 13 trolejbusů, z toho 8 v Ústí nad Labem, 4 v Teplicích a 1 v Chomutově. Autobusy všech dopravců, nejen v rámci městské hromadné dopravy, se zúčastnily 40 nehod. Na dálnici D8 policisté vyšetřovali jedinou nehodu autobusu, ačkoliv od začátku roku projely po dálnici stovky autobusů.

Jako tradičně, nejvíce nehod policisté vyšetřují v rozmezí mezi 14. a 16. hodinou. V odpolední dopravní špičce. Také trvá trend, že nejvíce nehod se zúčastňují řidiči ve věku 35 až 40 let, protože nejvíce aktivních řidičů na silnici je právě v tomto věku.