Za volant aut stále usedají opilí řidiči. Každá devatenáctá dopravní nehoda se v severních Čechách stane pod vlivem alkoholu.

Konkrétně policisté od ledna do dubna vyšetřovali na severu Čech celkem 4 024 nehod, u 213 řidičů zjistili, že si před jízdou přihnuli něčeho ostřejšího. Vyplývá to z dostupných statistik.

Nejvíce opilců bouralo v Liberci. Tam za čtyři měsíce policisté řešili celkem 27 bouraček s alkoholem. Na druhém místě je pak Chomutov a Litoměřice s 23 nehodami, při kterých byl řidič „pod vlivem“. Nejméně opilých motoristů havarovalo naopak v Mostě, kde policisté vyšetřovali od ledna do dubna „pouze“ 12 dopravních nehod s alkoholem.

Auto postavil na čumák

O tom, že někteří řidiči neváhají usednout za volant, i když jsou zpití téměř do němoty, svědčí i jeden z posledních případů z Loun. V úterý 26. května havaroval ve zdejší Spojovací ulici 42letý řidič, který po nehodě nadýchal neuvěřitelných 2,88 promile. Tomu, že motorista nebyl za volantem úplně při smyslech, nasvědčoval i způsob a především „výsledek“ kolize. Muž se svým volkswagenem sjel z dvoumetrového betonového náspu a vůz zapíchl předkem do chodníku.

„Když strážníci přijeli na místo, tak uvnitř auta stále seděl řidič a snažil se „vycouvat“ zpět na zídku. Hlídka muže okamžitě z vozu, z jehož motoru se kouřilo, vytáhla,“ uvedl ke kuriózní nehodě Miloslav Malý z lounské městské policie. Motorista údajně havaroval poté, co ho jeden ze zdejších majitelů garáží požádal, aby s autem kousek popojel. Opilý řidič skutečně s vozem odjel, bohužel díky alkoholovém opojení neodhadl, kdy má začít brzdit. Opět se naplnilo řčení, že opilci mají štěstí. Nikdo při kolizi nebyl zraněn. Řidič si pouze stěžoval na bolesti zad. To, že se před jízdou pil, policii přiznal.

Další alkoholové nehody

Mnohem častěji se však opilci policistům snaží, při odhalení nehody, lhát. Jako zřejmě i muž, který je podezřelý, že v polovině dubna poškodil v Lounech u Plusu kruhový objezd a dopravní značku.

Nabouraný automobil pak podezřelý řidič odstavil na parkovišti a uvnitř usnul. Když ho policisté probudili, tak však odmítl, že by vůz řídil. Tvrdil, že za volantem seděla osoba jemu blízká a proto nemusí uvést její jméno. Sám byl totiž opilý „jak zákon káže“. Policisté mu naměřili 2,63 promile.

Ne pokaždé se ale nehoda obejde bez zranění. Například v únoru v Podbořanech srazil 38letý podnapilý řidič cyklistu. Nedal mu přednost a z kola ho smetl. Policisté řidiči naměřili 0,62 promile.

Krůček od tragédie

Tragédii loni v říjnu zabránili všímaví motoristé, kteří upozornili policisty na „ožralu“ za volantem na silnici 1/13 v Chomutově. Sedmačtyřicetiletý řidič totiž neudržel vůz na silnici a kličkoval mezi pruhy. „Cik – cak“ se mu podařilo projet celé město, nakonec ho hlídka strážníků zastavila u Nových Spořic. Nadýchal více než tři promile. Při takovém množství alkoholu v krvi si člověk už jen stěží uvědomuje, co dělá.

Prevence? Třeba i nový videoklip

Policisté v souvislosti s alkoholem na silnici neustále varovně zvedají prst a pořádají různé dopravní a preventivní akce. Ministerstvo dopravy v těchto dnech přichází v rámci prevence s novým televizním spotem z bezpečnostní kampaně Nemyslíš – zaplatíš!, který je právě zaměřen na alkohol za volantem.

Spot ukazuje typickou situaci, která předchází dopravním nehodám: návrat mladých lidí z diskotéky. V klipu se opilá parta chlapců a dívek srazí s protijedoucím autem a řidič, kterého dívky obdivovaly, skončí s trvale poškozeným mozkem v nemocnici. Ty samé dívky od něj při návštěvě odvrací oči, protože se na něj nemohou dívat.

„Příběh ukazuje, jak krutá může být daň za jízdu pod vlivem alkoholu. Chceme před sezonou letních diskoték varovat mladé řidiče před následky nezodpovědného chování,“ vysvětluje ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Televize budou klip vysílat od 1. června.