Sedmým místem vstoupil do roku 2009 podbořanský cyklokrosař Kamil Ausbuher (Exe Jeans) jako druhý z pětice Čechů, kteří startovali na Nový rok v lucemburském Pétange.

Druhý z občanů našeho regionu byl na startu lounský Jan Chrobák (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav), který si vybojoval 14. místo před reprezentantem Davidem Káškem z Tábora, jenž zůstal zpět 15. o čtyři vteřiny. Nejlepší z našich skončil na 4. místě Martin Zlámalík za vítězným triem Francouzů.

Na zmrzlé trati v Pétange čeká závodníky brzy po startu dlouhé prudké stoupání, který vždy roztrhá startovní pole. „Následuje prudký sjezd mezi stromy, tentokrát mi přidal nebezpečnější než jindy a raději jsem na kluzkém terénu neriskoval,“ přiznal Ausbuher, který má na těle ještě následky z těžkého pádu v týdnu, kdy ho srazil belgický kameraman.

Chrobák, jemuž se v Lucembursku daří a o Vánocích byl druhý v Differdange, měl dobře rozjetý i novoroční závod. „Když jsem jel na 10. místě, na drncající zmrzlé louce mi spadl řetěz a rázem jsem propadl o dvacet míst dozadu,“ mrzelo lounského závodníka. Tím však jeho smůla ještě nebyla vyčerpána.

„Když jsem dojel skupinu a byl devátý, namotal se mi do kola šaltr! Naštěstí do depa to bylo snad jen dvě stě metrů, takže než jsem tam doběhl, předjelo asi jen pět lidí, jinak jsem mohl být v pohodě do desítky,“ mrzel „Johana“ končený výsledek, ačkoliv ve spurtu opět porazil Káška. Mimochodem, stejně jako den předtím na Silvestrovském cyklokrosu v Terezíně!

Francouze nikdo nedojel

„Závod byl velmi rychle rozjetý třemi Francouzi, vzali za to od začátku a už je nikdo nedojel,“ říká Ausbuher. „Zkoušel to ještě trochu Kyzi, ale po dvou kolech byl mezi námi,“ zmiňuje se o marné snaze mladoboleslavského Vladimíra Kyziváta, který skončil na 8. místě se ztrátou téměř půl minuty právě na Ausbsuhera.

Francouzi jeli na doraz i mezi sebou a v cíli je dělilo přes půldruhé minuty. Vyhrál Steve Chaniel před Aureliánem Duvalem (–44) a 3. Nicolasem Bazinem (–1:35 min).

Čtvrtý přijel Martin Zlámalík (–2:11) o 2 vteřiny před překvapením závodu, 5. Polákem Markem Konwou, šestý Američan Jonathan Page měl ztrátu 2:25 a 7. Kamil Ausbuher 2:42 minuty na vítěze. Za osmým Kyzivátem přijel první z Belgičanů Stijn Huys.

Plný počet okruhů mělo jen 27 závodníků, dalších 12 bylo klasifikováno už se ztrátou jednoho kola.

Zatímco oba Chrobákové (Jan a jeho otec Milan) odcestovali po závodě do Loun, bratři Kamil a Zdeněk Ausbuherové zůstali ještě v Beneluxu, neboť Kamila čekal v pátek odpoledne důležitý závod v belgickém Sint. Niklaasu.

Již v neděli 4. ledna by měl závodit ve Švýcarsku, aby se po závěru konečně vratil po více než týdnu do Podbořan.