Sezona pro lounskou rodačku Kristýnu Plíškovou začala výborně. Nezazářila sice tolik jako její sestra Karolína, světová jednička, ale také se jí hodně dařilo. Finále v Praze, skvělé výsledky na dalších turnajích a posun na sedmatřicáté místo žebříčku. Zatím nejvýše v kariéře. Pak ale přišlo kuriozní zranění - přímo na kurtu v Číně strčila prst do větráku. Nucená pauza. Nyní se vrací na amerických kurtech, v New Havenu se rozehrávala, teď chce zazářit a dojít co nejdále na US Open. První krok zvládla v pohodě, prošla do druhého kola.

V prvním kole lounská rodačka přehrála Japonku Misu Eguchiovou (316. tenistka světa) 6:2 a 6:2. Hrála přitom v New Yorku jako úplně první. „Jsem první vítězka dnešního dne, jsem šťastná. Měla bych dostat nějakou cenu, to se mi ještě nestalo,“ zářila a vtipkovala po výhře při rozhovoru Kristýna Plíšková.

Česká tenistka byla na povrchu, který asi nejvíce sedí její hře, favoritkou. Hotovo bylo po necelé hodině, Plíšková ani jednou neztratila vlastní servis.

Společné foto zástupců obou organizací a starosty Vroutku Jaromíra Kubelky na hlavním podiu festivalu.
Návštěvníci víkendového Rock for Churchill pomohli dětem i seniorům

V úvodní sadě vzala Plíšková Japonce podání poprvé už za stavu 1:1, poté ještě o dvě hry později. Podobný byl i průběh druhého setu, první brejk opět přišel ve třetí hře. Zápas pak už bez větších problémů dovedla do vítězného konce. „Hlavně jsem ráda, že jsem se netrápila dlouho. Chtěla jsem zápas přežít, ale to se povedlo docela rychle a ušetřila jsem energii,“ komentovala duel pětadvacetiletá Češka.

Kristýna Plíšková do druhého kola US Open proklouzla teprve podruhé v kariéře. Poprvé se tak stalo v roce 2012. V roce 2014 hrála první kolo, v dalších pěti pokusech ale skončila v kvalifikaci, včetně let 2015 a 2016.

V druhém kole Rybáriková

Ve druhém kole čeká na lounskou rodačku Slovenka Rybáriková, semifinalistka Wimbledonu a aktuálně 32. hráčka světa.

Kristýna Plíšková se na turnaje v USA vrátila po nucené pauze zaviněné kuriozním zraněním. Rozehrávala se v New Hawenu, hlavní cíl je ale nyní v New Yorku. „Mrzelo mě, že jsem nemohla kvůli úrazu hrát, ale alespoň jsem si odpočinula a teď mají zápasy šťávu,“ pokračovala tenistka.

Ilustrační foto
Nezvěstice padly. Vstup mezi elitu žatecké Šroubárně vyšel na jedničku

Na zranění se české tenistky často ptají soupeřky, někdy si z ní také utahují, přiznala Plíšková. „Do teď furt slyším: Bacha, tamhle je větrák, běž radši obloukem! To mi asi chvíli ještě zůstane, ale já si z toho dělám taky srandu,“ směje se Kristýna Plíšková.

Naráží na příhodu v čínském Nanchangu, která se odehrála přímo na kurtu během turnajového zápasu. Proti Japonce Hibinové tam v pohodě vedla, chtěla si ale jinak nastavit větrák u své lavičky. Bohužel ale sáhla přímo do nechráněné železné lopatky, která jí rozsekla prst na levé ruce, kterou drží raketu. V nemocnici jí ránu museli sešít, pak si musela na čas od tenisu odpočinout.

I přesto ale může Kristýna Plíšková letošní sezonu zatím hodnotit jako velmi úspěšnou. Vždyť loni touto dobou byla na 122. místě žebříčku. Poskočila tedy o více než 80 míst. „Je to pokrok, výsledkově i žebříčkově. Ale nehraji o tolik jiný tenis. Jen jsem se celkově zklidnila a dala jsem tomu větší víru a řád. Pořád mám obrovské rezervy. Krok do nebe to nebyl,“ řekla v rozhovoru po vítězném zápase na US Open vítězka zatím jednoho turnaje série WTA.