Velkého úspěchu dosáhl 15letý Daniel Lehar z Atletického klubu Žatec, který se stal o víkendu na Mistrovství ČR žactva v Jablonci nad Nisou mistrem české republiky. Zvítězil na trati dlouhé 300 metrů.

Daniel Lehar nepatřil k favoritům závodů, ale pod vedením zkušeného trenéra Ladislava Lály se tento žák žatecké ZŠ Komenského alej v poslední době výrazně zlepšuje. „Mistrovství ČR je vrcholem sezóny žákovských kategorií, určitě se jedná o nejvýznamnějším závod roku. Na Mistrovství ČR se kvalifikují závodníci s nejlepšími časy dle průběžných tabulek sezony. Daniel měl v té době sedmý nejlepší čas v republice, na závodech startovalo 24 běžců," vysvětlil Jan Bajbora, trenér AK Žatec.

Taktika pomohla

Daniel Lehar z Atletického klubu ŽatecZdroj: archiv sportovceDo rozběhu závodu v Jablonci nad Nisou Dan nastoupil jako nasazená dvojka. První dva z osmi běžců postupovali přímo do finále, další dva pak podle časů. Běželi se tři rozběhy. „Dan měl výbornou dráhu, takže viděl i na favorita běhu. Zkušeně běžel podle něj a v cílové rovince ušetřil síly, protože bylo jasné, že doběhne na 2. místě, které zajišťuje přímý postup do finále. Nakonec byl i ze všech rozběhů celkově druhý a to znamenalo, že i ve finálovém závodě bude mít výhodnou dráhu," popsal průběh klání Jan Bajbora.

Ve velmi deštivém finále začal Dan trochu rozvážně. „Začátek nepřepálil. V posledních sto metrech vystupňoval své tempo a suverénně s náskokem půl vteřiny v čase 36,95 zvítězil. Samozřejmě vypukly obrovské emoce, už jen proto, že žatecký oddíl na titul mistra ČR není až tak zvyklý. Stalo se tak po dlouhých 21 letech čekání. Nejklidnější byl po doběhu paradoxně Daniel. Je celkově rozvážný a introvertní typ. Přesto úspěch pochopitelně oslavil," sdělil Jan Bajbora.

Zatím největší úspěch

Pro Daniela Lehara je vítězství na českém mistrovství žactva jasně největší úspěch kariéry. Na pražském halovém mistrovství ČR v letošním roce skončil sedmý. I tady běžel 300 metrů.

„Po těchto závodech jsem věděl, že Daniel má na to být v republice mezi nejlepšími. Proto jsem se rozhodl kontaktovat dalšího trenéra, pana Ladislava Lálu, který patří mezi dva nejlepší sprinterské trenéry v Ústeckém kraji. Osobně bych Dana byl schopen trénovat i nadále, ale věděl jsem, že ve finální přípravě bude pan Lála to nejlepší, co může Dan mít. Přece jenom mou specialitou jsou běžci na střední a delší tratě," vysvětlil Jan Bajbora důvody ke změně trenéra.

Dan se během léta zúčastnil dvou soustředění. Prvního s Janem Bajborou a AK Žatec a druhého jako host ASK ELNA Počerady právě pod dohledem Ladislava Lály. „Právě on pak připravil Dana na mistrovství ČR v Jablonci a jeho formu maximálně vyladil," dodal Jan Bajbora.