Josef Babák ze Žatce se probojoval podruhé na Mistrovství Evropy v překážkových bězích. Běhat tyto fyzicky náročné závody začal přitom teprve loni. „Překážkové závody mě úplně pohltily," říká.

Jak jste se k překážkovým závodům vůbec dostal?

Můj první překážkový závod jsem okusil v dubnu 2015, byl to závod Predator race Brutal v Oboře u Kaznějova. Na tento závod jsme se vydali s partou spolužáků a založili tím nynější tým Tantrum Monstra. Společně studujeme obor tělesná výchova a sport na Západočeské univerzitě v Plzni.

Jak jste se na tento první závod připravoval?

Nijak, šel jsem to prostě zkusit. Závod mě celkem potrápil, měl jsem velké křeče do nohou a do cíle doběhl absolutně vyčerpaný. Byl jsem však nadšený a chtěl to určitě zkusit znova, závod mě neskutečně bavil. Když jsem však zjistil, že jsem bez nějakého cíleného tréninku doběhl kolem 60. místa z nějakých 800 lidí, řekl jsem si, že začnu trénovat a zlepšovat se.

A začal…

Začal jsem celkem pravidelně běhat a navštěvovat posilovnu. O tři měsíce později mě čekal další závod a první test mého usilovného tréninku. Zúčastnil jsem se překážkového závodu Army run, kde jsem obsadil krásné osmé místo. Od té doby mě překážkové závody úplně pohltily.

V překážkových závodech je docela slušná konkurence. Dostavily se i úspěchy?

Pravidelně obsazuji první příčky na všech možných překážkových závodech, jako je například Predator race, Army run nebo Spartan race.

Běžec Josef Babák ze ŽatceZdroj: archiv Josefa Babáka

A jaký je Váš dosavadní největší úspěch?

Zatím mým největším úspěchem byla účast na mistrovství Evropy v překážkovém běhu, které se konalo letos v červnu v Holandsku. Na toto mistrovství jsem se kvalifikoval na slovenském závodě Tvrďák race.

A jak to v Holandsku dopadalo?

V Holandsku byl pro nás připraven opravdu náročný závod, nejtěžší, který jsem kdy absolvoval. Dokončila ho pouze jedna třetina závodníků a já jsem hrdý na to, že jsem mezi nimi.

Teď jste se kvalifikoval na další Mistrovství Evropy. Jak a kde k tomu došlo?

V jednom víkendu jsem absolvoval dva velmi náročné závody. Nejprve to byl extrémní překážkový závod Army run na Ještědu, trasa měřila 16,2 km, bylo tam přes 60 překážek a převýšení trati bylo přes 1000 metrů. V tomto náročném závodě jsme spolu s mým týmovým kamarádem Bohuslavem Šálou obsadili úžasné týmové 1. místo.

Další den jsme vyrazili na závod Predator race brutal na Klínovci, trasa měřila 12,8 km, bylo tam přes 25 překážek a převýšení bylo také přes 1000 metrů. Tento závod byl kvalifikačním závodem na Mistrovství Evropy v překážkových bězích 2017. Dosáhl jsem pro mě překvapivého výsledku, vzhledem k tomu, že jsem byl vyčerpaný z předešlého sobotního závodu. I přes obrovskou českou i zahraniční konkurenci jsem se dokázal kvalifikovat na Mistrovství Evropy 2017 v překážkových bězích z krásného pátého místa. Z tohoto závodu se mohlo kvalifikovat prvních 10 nejlepších běžců.

Co budete dělat v nejbližší době?

Po zbytek roku mám na programu ještě tři překážkové závody a nespočet běžeckých závodů. Poté se chci začít připravovat na následující mistrovství Evropy, na které jsem se kvalifikoval.

A jaký máte další sportovní cíl?

Mým obrovským cílem a snem pro rok 2017 je kvalifikace na mistrovství světa v překážkových bězích. Udělám vše pro to, aby se můj sen stal skutečností.