Letošní nejhezčí zpráva, která potkala českého cyklokrosového reprezentanta Jana Chrobáka z Loun v hektickém lednu 2008, ho zastihla v neděli 20. ledna odpoledne až ve Španělsku. V době, kdy se jel v Ipaster závod Světového poháru II. kategorie, a Jan bojoval o umístění kolem pátého místa, se v dalekém českém Žatci ozval první křik jeho právě narozené dcery Johanky. „Přibližně v té době mi ztěžkly nohy a v teplotě 20 stupňů se mi špatně dýchalo, že jsem ztratil slibnou pozici,“ řekl po příletu Jan Chrobák, když si uvědomoval chvíle, kdy přišla na svět prvorozená dcera.

Mimochodem, je to první vnouče lounského šéftrenéra Milana Chrobáka, který ve stejnou dobu byl na závodě SP v Holandsku jako asistent trenéra Kloučka s českým reprezentačním výběrem.

Dvojnásobné očekávání

Manželé Chrobákovi starší byli dokonce v dvojnásobném očekávání, neboť své první dítě nyní čeká i jejich dcera. „My jsme je předhonili,“ chválí se osmdvacetiletý Jan, který do minulého týdne ještě bojoval o nominaci do týmu ČR pro mistrovství světa, které se jede v neděli v Itálii. „Moc jsem tam chtěl startovat, pak ještě jet v roli tlumočníka, ale tahle událost všechny překonala! Je to zvláštní, ale najednou nemám na kolo pomyšlení,“ diví se Chrobák junior, který v Itálii profesionálně závodil několik sezon jako silničář. Najednou je všechno vedlejší.

Jan zůstal prvním náhradníkem pro MS v Trevisu, i když v neděli pro onemocnění nestartovali Šimůnek, Ausbuher a kvůli teplotám vzdal Štybar! V Hoogerheide tak dokončil jen Dlask, který se teprve rozjíždí po zranění a Mlynář ještě trénuje doma. Jan Chrobák měl přelom roku nabitý událostmi. Od vánočního vítězství v Lucembursku, přes zklamání z mistrovství republiky a následně výpadek z pětičlenného týmu ČR těsně před světovým šampionátem.

Dnes se ale směje. „Že jsem se právě stal otcem, mi v neděli odpoledne zavolal táta z Holandska. Zrovna jsem si balil kola, neměl u sebe mobil, a tak mě kolem depa hledalo plno lidí, aby mi to oznámili,“ směje se šťastný otec, jaký poprask ve Španelsku vyvolal. A pro přesnost, nejen pro dámy, Johanka při narození měřila 48 cm, vážila 3.20 kg a s maminkou Veronikou se jim daří dobře.