Ostudu rozhodně neudělal Jakub Jerman, cyklista Stadionu Louny, který na prestižním závodě světového poháru juniorů ukončoval čtvrtou desítku.

Úspěchem bylo už oblečení reprezentačního dresu. Závod míru juniorů, zařazený letos do nejvyšší kategorie světového poháru juniorů v silniční cyklistice, se jel v Terezíně už po sedmatřicáté.

Na start se v letošním ročníku postavilo devadesát závodníků z třinácti zemí. Nechyběli závodníci z Belgie, Polska, Portugalska, ale také z dalekých Spojených států amerických. Na peloton čekalo šest velmi náročných etap malebnou krajinou Ústeckého kraje. Rychlostním průměrem kolem čtyřiceti kilometrů v hodině se letošní ročník zařadil mezi ty nejrychlejší.

Nejlépe si s nástrahami tratě poradil Kwiatkowski z Polska. Neztratil se ale ani jediný zástupce našeho regionu. Oproti minulým letům nemohli startovat regionální výběry, ale jen dvě reprezentační družstva. Po dobrých výsledcích na předešlých závodech se pozvánky dočkal také lounský Jakub Jerman.

A nevedl si vůbec špatně. Ve velmi těžké konkurenci obsadil 39. místo, z českých závodníků byl šestý. O lepší umístění ho bohužel připravila časovka jednotlivců, kde podal slabší výkon a ztratil dvě minuty na nejlepší borce. Pokud by mu vyšla, mohl se pohybovat kolem dvacátého místa v konečném pořadí.

Jan Chrobák