Minulá sezona vyšla lounské cyklokrosařce Martině Mikuláškové na jedničku s hvězdičkou. Porazila zkušenou Pavlu Havlíkovou na republikovém šampionátu, který vyhrála, i později na mistrovství světa, kde dojela nejlépe z našich, jedenáctá. Navíc opanovala národní pohár, v tom světovém dokázala dojet v některých závodech v první desítce. Pro právě probíhající sezonu si dala laťku ještě výš. „Chtěla bych pravidelně dojíždět do desítky, ve svěťáku i na světovém šampionátu. Nebude to ale vůbec lehké," říká s úsměvem na rtech Mikulášková, kterou přes léto opět trápilo zdraví.

Po suverénních výhrách v českém poháru v Lošticích a na domácí trati v Lounech jste se neobjevila na startu v Uničově ani v Náměšti. Co se stalo? Nějaká nemoc nebo pošetření před důležitými závody?
Ani jedno. Startovala jsem na kvalitně obsazených závodech v Holandsku. Dojela jsem šestá. Porazila jsem i Pavlu Havlíkovou, i když ona sezonu teprve začala. Na bednu mi chybělo pár vteřin.

Cyklokrosaři jeli pohár v Lounech. Domácí Martina Mikulášková zvítězila.Se startem sezony tedy asi spokojenost? V českém poháru opět kralujete.
Zatím jsem určitě spokojená, ale uvidíme. Jsme teprve na úplném začátku.

Máte za sebou také první reprezentační soustředění v Táboře na trati, kde se pojede mistrovství světa.
Ze soustředění jsem dost unavená. Odjížděli jsme tam rovnou z Loun, pak hned na závody do Holandska. Chci na trati v Táboře během sezony co nejvíce potrénovat. Sedí mi, je hodně silová a zároveň technická.

Vás v létě opět trápilo během přípravy zdraví, znovu jste několikrát měla angínu. Už několikátý rok po sobě jste nemohla v přípravě jet naplno.
Bohužel, ale letos se nám to, díky doktorům, podařilo alespoň dost zmírnit. Letní příprava ale kvůli zdravotním problémům vůbec nebyla ideální.

Jak se vám daří dohánět manko? Jak jste na tom s fyzičkou?
Snažím se dohánět, trénovat. Zatím to jde, ale uvidíme, sezona je dlouhá, budu se snažit někde pošetřit síly, odpočinout si, abych vydržela.

Chystáte se aktuálně na start prvního závodu světového poháru v holandském Valkenburgu. S jakým umístěním budete spokojená? A vlastně, jaké jsou cíle Martiny Mikuláškové do celé sezony?
Uvidíme, pro začátek bych byla spokojená i se světovou patnáctkou. Ale dlouhodobě chci v této sezoně pravidelně jezdit do desítky ve světě, také v Táboře na mistrovství světa bych ráda dojela do desítky. Ale nebude to vůbec jednoduché (směje se).

Děkuji za rozhovor.