Opakování loňského trápení, nebo pouze jeden nevydařený závod? Či jen tradičně pomalejší vstup do sezony, ožije a nakonec bude opět bojovat se světovou špičkou? Martině Mikuláškové, cyklokrosařce z lounské líhně, se v úvodním startu sezony v Táboře vůbec nedařilo podle představ, česká reprezentantka dojela osmá, dvě minuty a čtyřicet vteřin za vítěznou Havlíkovou. „Věřím, že se budu zlepšovat, že se rozjedu," nepanikaří mistryně republiky Mikulášková.

Osmé místo na úvod národního poháru. Asi nejste úplně spokojená?

Máte pravdu, spokojená určitě nejsem. Čekala jsem víc, lepší výsledek. Ale sezona je teprve na začátku, věřím, že to postupně bude lepší a lepší. Aktuálně jsem se vrátila ze Švýcarska, kde jsem byla šestá, docela mě to potěšilo.

Čekalo se, že už v prvním závodě národního poháru v Táboře budete s Havlíkovou svádět boje o přední příčky. Tak jako v minulosti. Nakonec jste ale dojela osmá se ztrátou dvou minut a čtyřiceti vteřin za vítěznou Štěpánovou a druhou Havlíkovou. Proč to nevyšlo? Kde vidíte příčiny, že jste nebojovala s nejlepšími?

Věřím, že se do toho postupně dostanu, že budu zase bojovat vepředu. Přípravu na sezonu jsem měla kvalitní, rozhodně kvalitnější než před minulou sezonou. Ale chvilku mi možná bude trvat, než si zvyknu. Trénuji jinak než dříve, musí si na to tělo zvyknout. Ještě jsem také neměla tolik tréninků v terénu v obvyklé intenzitě.

Takže nepanikaříte a věříte, že se forma zlepší?

Určitě. Věřím, že se rozjedu a půjdu nahoru.

Lounská Martina Mikulášková v rozhovoru s trenérem Milanem Chrobákem při tréninku před závodem MS v Zolderu.Zdroj: Deník/Hynek DlouhýTaké loni vám vstup do sezony vůbec nevyšel. V sezoně jste se pak hodně trápila, nebojovala o prvenství jako dříve. Zadařilo se „jen" na republikovém šampionátu, kde jste vyhrála, na světovém to ale pak zase nebylo ono.

Doufám, že minulá sezona se nebude opakovat. Mám natrénováno, věřím, že se zlepším.

Naopak předminulá sezona byla ve vašem podání skvělá. Neohrožená v národním poháru, několikrát do desítky ve světovém poháru, také na světovém šampionátu jste o desítku bojovala. Po loňské nepovedené sezoně jsme spolu mluvili a byla jste odhodlaná se do elitní desítky vrátit, říkala jste, že je to váš cíl. Platí to?

Určitě, ale nepůjde to hned. Moc ráda bych tam zase jezdila. Věřím ale, že postupně se tam mohu zpět dostat, budu na tom pracovat. Uvidíme.

Za týden vás čeká druhý závod národního poháru v Mladé Boleslavi. S jakým cílem tam jedete?

Trať v Mladé Boleslavi mi sedí. Chtěla bych už bojovat o pódium.

A poté světový pohár ve Valkenburgu.

Nemám zatím ponětí, co od sebe čekat na mezinárodní úrovni. Je to o dvě kategorie jinde než u nás, obrovská a kvalitní konkurence, uvidíme. Trenér říkal, že mě vidí kolem dvacítky, forma na to zatím není, ale ještě je čas. Uvidíme.

Děkuji za rozhovor.